Slik tar du skjermbilde på Mac

Det er flere måter å ta skjermbilde på Mac og heldigvis trenger man ikke laste ned et program for å gjøre det. Skjermbilder kan enkelt tas ved hjelp av tastatursnarveier — både hele skjermen og bestemte områder.

Læringsmål

  • Ta skjermbilde på Mac ved hjelp av ulike tastatursnarveier

Skjermbilde på Mac

Det er flere metoder for å ta skjermbilde på Mac, og for alle de ulike bruker du tastatursnarveier. Tastatursnarveier er enkle kommandoer som blant annet øker produktiviteten og får jobben gjort raskere — du blir en mer effektiv Mac-bruker. Her kan du laste ned en gratis huskeliste med de viktigste tastatursnarveiene på Mac som gjør at du kan jobbe enda smartere.

Ta bilde av hele skjermen

For å ta bilder av helen skjermen, holder du inne ⌘ (cmd) + Shift + 3 samtidig. Skjermen vil bli avbildet slik som du selv ser den foran deg. Alle skjermbilder som du tar vil automatisk bli lagret på skrivebordet på Macen. De vil få navnet «Skjermbilde [dato]».

Skjermbilde på Mac

Synes du Mac er vanskelig og at det er mye å sette seg inn i? Få hjelp av en av våre hyggelige Eplehjelpere på dagen — i Oslo og resten av landet.

Få en-til-en-hjelp

 

Ta bilde av et bestemt område på skjermen

Hvis du kun ønsker bilde av et bestemt område på skjermen er dette også mulig med enkle tastatursnarveier. Denne gangen holder du inne ⌘ (cmd) + Shift + 4 samtidig. Videre må du klikke, holde, dra og slippe for å markere området du vil ta skjermbilde av. Idet du slipper har skjermbildet blitt tatt og blitt lagret på skrivebordet på Macen.

Skjermbilde på Mac

Flytt det markerte området

Bommet du derimot på området du ville ta skjermbilde av, kan du flytte det markerte området du nettopp laget (⌘ (cmd) + Shift + 4) ved å trykke på mellomromstasten. Pass på at du ikke slipper musen innen du klikker på mellomromstasten.

Skjermbilde på Mac

Utvid det markerte området

I tillegg til å flytte på området du har markert, kan du også justere på formatet og utvide det sånn at det passer til det du skal ta skjermbilde av. Idet du har brukt tastatursnarveien ⌘ (cmd) + Shift + 4, hold inne Alt-knappen og juster firkanten som det passer. Du vil oppdage at alle hjørnene flytter på seg. Det er fordi justeringen skjer fra midten av firkanten.

Skjermbilde på Mac

Ta skjermbilde av et programvindu

Hvis du jobber i et program og kun vil ta et skjermbilde av programvinduet uten å måtte klippe det ut fra et annet skjermbilde, kan du gjøre dette ved å holde inne ⌘ (cmd) + Shift + 4 og mellomromstasten samtidig. Programvinduet du holder musen over vil bli blått og du kan enkelt ta et skjermbilde ved å klikke på det.

Skjermbilde på Mac

Hvis du vil avbryte skjermbildet, klikker du på ESC-knappen oppe i venstre hjørnet på tastaturet ditt. Dette gjelder for alle de ulike metodene.

Vi vet at det er mye å sette seg inn. Hvis du trenger hjelp til å forstå Macen din, spør oss gjerne og sitt ned med en av våre hyggelige Eplehjelpere! Lykke til 🙂

LagreLagre

LagreLagre

Prøv kursmedlemskap gratis i 30 dager!

Kom i gang her