Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Minstekravet til IT-sikkerhet for privatpersoner

Med stadig flere digitale løsninger, har fokuset på IT-sikkerhet aldri vært viktigere. Vi opplever at få privatpersoner har nok kompetanse på området og undervurderer risikoen for hacking og uønskede hendelser. Dette er tre tiltak vi mener utgjør minstekravet for IT-sikkerhet for deg som privatperson.

Minstekravet til IT-sikkerhet for privatpersoner

1. Gode passordrutiner

2. To-trinns-verifisering på kritiske kontoer

3. Kryptert Mac

Key

1. Gode passordrutiner

Hvis e-posten din er berørt i en datalekkasje er det spesielt viktig at du bytter passord på kontoene dine.

Bruker du samme passord på flere kontoer, er du mer utsatt hvis ett av systemene blir angrepet. Ha derfor alltid gode og forskjellige passord på de ulike kontoene dine.

Slik lager du gode passordrutiner: 

Kombiner gjerne en fast frase og en identifikator på hvilken konto passordet er til. En identifikator for Gmail kunne vært «Gmail», som i eksempelet under.

Eksempel: V1v4ld!-Gmail, hvor V1v4ld!- er den faste delen, og Gmail er identifikator for Gmail.

2FA

2. To-trinns-verifisering på kritiske kontoer

Enkelt forklart er to-trinns-verifisering et dobbelt sikkerhetslag, hvor du blir tilsendt en kode på SMS som så må skrives inn når du logger på kontoen din fra en ny enhet. Det vil si at du trenger både ditt personlige passord og SMS-koden for å logge på kontoen din fra en ukjent enhet.

Vi anbefaler på det sterkeste at to-trinns-verifisering aktiveres på alle kontoer hvor det er mulig.

Slik aktiverer du to-trinns-verifisering: 

Hvordan du aktiverer to-trinns-verifisering varier fra konto til konto. Nettvett.no har laget en oversikt over hvordan det kan aktiveres på de aller vanligste kontoene. Se oversikten her

Harddrive

3. Kryptert Mac

Kryptering sikrer innholdet på enhetene dine ved å bruke en matematisk kode som gjør innholdet på enheten uleselig uten krypteringsnøkkel (som ofte er et passord). Uten kryptering kan enhver med middels datakunnskap lese og kopiere alle filer på enheten din i løpet av få minutter, selv uten tilgang til påloggingspassordet. Har du en kryptert enhet er det praktisk talt umulig for andre å få tilgang til innholdet ditt.

Slik krypterer du Macen din:

1. Åpne Systemvalg
2. Gå til Sikkerhet og Personvern
3. Trykk på fanen FileVault
4. Trykk på låsen nederst til venstre og tast inn administratorpassord til Macen
5. Velg Slå på FileVault
6. Marker Tillat at disken kan låses opp med iCloud-kontoen og trykk Fortsett

Cloud

Vi er eksperter på IT-sikkerhet

Hvis du synes IT-sikkerhet er vanskelig skal du ikke nøle med å ta kontakt. Vi hjelper deg gjerne, enten via fjernstyring eller i våre lokaler i Oslo.

Trenger du hjelp? Bestill din tid her: www.eplehjelp.no/privat/