Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Hvorfor bytte harddisk på MacBook Pro?

Læringsmål

  • Hva er en harddisk
  • Tegn på slitt harddisk
  • Hvorfor bytte harddisk

Hva er en harddisk?

En hard disk drive (HDD) — en harddisk eller «snurredisk» — er en permanent lagringsenhet. Denne harddisken består blant annet av hurtig roterende skiver som lagrer nesten all informasjon på Macen.

I dag blir de fleste datamaskiner levert med SSD (Solid State Drive), som er harddiskens etterfølger. I motsetning til «snurredisken» har SSD ingen bevegelige skiver. Den er også raskere enn forgjengeren og mer solid og vil derfor ikke krasje på samme måte.

Vurderer du å bytte harddisk på Macen din? Husk å ha én eller flere kopier av innholdet før du bytter. I dette tipset lærer du hvordan du enkelt kan kopiere verdifulle minner over på ekstern harddisk. Det sies at «one is none», så det er utrolig lurt å de lagret flere steder!

Tegn på slitt harddisk

Det er mange måter å se at harddisken er slitt eller treg. Dette er de tre vanligste:

1. Unormalt lang tid på oppstart
2. Lang tid på åpning av programmer (bør ta 1-2 sekunder)
3. Du ser den snurrende badeballen ofte

Bytte harddisk MacBook Pro

Hvorfor det kan være lurt å bytte harddisk på MacBook Pro

Bytt harddisk og få en Mac som er så god som ny

Når du bytter de fysiske delene på Macen, som for eksempel harddisken, blir maskinen så god som ny. Før du bytter harddisk kan du også velge å utvide lagringsplass. Da kan du ha flere filer lagret på Macen din uten at det går på bekostning av hastighet.

Har du en «snurredisk» og bytter til SDD, vil du merke at Macen starter opp raskere. Programmene blir også generelt mer mottakelige, fordi du slipper å vente på at de roterende skivene i «snurredisken» skal få høy fart.

Oppgrader minne (RAM) og jobb i flere programmer samtidig

NB: MacBook Air og Macer med Retina-display og Touch Bar kan ikke oppgradere RAM.

Det er ikke bare harddisken som er skyld i at Macen din blir treg. Hastigheten på Macen avhenger også av hvor mye minne (RAM) du har. Til mer minne, til flere programmer kan du jobbe i samtidig. Det er anbefalt å ha minst 8 GB RAM på Macen. Da kan du være trygg på at den ikke henger seg opp når du jobber (for hvem vil vel det?).

Både harddisk og minne kan oppgraderes, avhengig av hvilken Mac du har.

Er du usikker på om du trenger å bytte harddisk eller oppgradere minne på Macen din? Bestill en Mac-sjekk hos oss i Oslo og få gode tips og råd fra en av våre hyggelige Eplehjelpere.

Bestill gratis Mac-sjekk


Det er mye som kan byttes og fikses på og svaret er ikke nødvendigvis å kjøpe ny Mac. Vi vet at det kan være vanskelig å sette seg inn i de ulike begrepene og mye å huske på. Hvis du lurer på noe, spør oss! Vi er her for å hjelpe deg sånn at du mestrer Macen din 🙂