Hva gjør du med treg Mac?

En treg Mac er kilde til frustrasjon og sinne. Å få den snurrende badeballen på skjermen hver gang du åpner et program kan være noe av det mest irriterende i verden. Når viften på Macen lager så høy lyd som et fly som skal ta av fra rullebanen, er det på tide å gjøre noe.

Læringsmål

  • Hvordan få en raskere Mac ved hjelp av Aktivitetsmonitor

En treg Mac er utrolig frustrerende!

Heldigvis kan Aktivitetsmonitor spare deg for mye frustrasjon. Samtidig kan det hjelpe deg med å øke forståelsen for hvordan Macen din fungerer. Aktivitetsmonitor er derimot en enkel og kortsiktig løsning. En annen forklaring på hvorfor du har treg Mac kan være fordi du har lite RAM (minne), eller at harddisken er overbelastet og full. Da er det lurest å oppgradere RAM eller bytte til en større harddisk. Les her om hvorfor det kan være en god idé å bytte harddisk på MacBook Pro.

treg mac aktivitetsmonitor

Forstå Aktivitetsmonitor

Aktivitetsmonitor er et av programmene på Mac som er godt skjult. Du finner det under Programmer > Verktøy. Det raskeste vil være å søke det opp i Spotlight. Når du har åpnet programmet vil du få opp et vindu likt det under.

treg mac

Programmet ser komplisert ut — det er det også. Her er det tall og indikatorer for alt. Vinduet du ser over er CPU, som er kort for Central Processing Unit, også kalt prosessor. Prosessoren på Macen er der de fleste kalkulasjoner blir tatt. Vi kan si at det er her hjertet av maskinen ligger.

Det vi ser er en liste over alle prosessene som kjøres på Macen. Du kommer ikke til å vite hva alle er, siden det også er bakgrunnsprosessorer som trengs for å drive maskinen. Vi fokuserer nå kun på den kolonnen som er markert på bildet under. Den illustrerer hvor stor del av prosessorens — hjertet —  arbeidskapasitet alle prosessene tar.

Hvis et program du bruker tar mye av kapasiteten, kan du lukke det. Det vil avlaste prosessoren og maskinen vil bli raskere. Du skal derimot være veldig forsiktig med å lukke programmer som du ikke kjenner til. Dette kan føre til store datatap.

treg mac

Er Macen din fortsatt treg etter en gjennomgang i Aktivitetsmonitor? Da kan det hende at du trenger å oppgradere RAM eller bytte harddisk. Bestill en gratis Mac-sjekk (verdi 390,-) hos oss i Oslo og få gode tips og råd fra en av våre hyggelige Eplehjelpere.

Bestill en gratis Mac-sjekk

 

Det er også en fane i vinduet som heter Hukommelse. Her kan du se en lik liste som vi så under CPU, men her vises hvor mye RAM, minnet til maskinen, en prosess opptar. Her kan vi avgjøre på samme måte som under CPU; hvis et program bruker unormalt mye av kapasiteten er det bare å lukke det om du ikke bruker det. Macen din vil yte bedre om du lukker programmer du ikke bruker.

treg mac

Gjør deg kjent med de ulike prosessene

Hvis du er usikker på du kan avslutte en prosess, kan du Google navnet. Dette gir deg en bedre forståelse på hva den gjør og hva som skjer om du avslutter den. Husk at det er lurt å ha backup på innholdet på Macen din skulle noe gå galt. Her kan du lese om hvordan du enkelt kan kopiere bilder og andre filer over på ekstern harddisk for ekstra lagring.

Vi håper at dette hjelper deg på veien med å forstå Macen din bedre. Hvis du er usikker på noe eller trenger veiledning, spør oss gjerne og få hjelp av en av våre hyggelige Eplehjelpere 🙂

LagreLagre

Få flere geniale tips, nyheter og eksklusive tilbud rett i innboksen!

Gjør som tusenvis av andre og hold deg oppdatert.

Vi sender deg 1-2 e-poster i måneden med nyttige tips og det viktigste du må vite fra Apple-verdenen.