Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Hva gjør du når Macen er treg?

Hvorfor blir Macen treg?

Vi ser i hovedsak på to ting. Det ene er programvare- og systemfeil, men det kan også være fysiske deler i maskinen som har blitt slitt over tid. Det du klikker deg rundt og ser på er operativsystemet. Det fysiske på innsiden av Macen er prosessor, harddisk, batteri, vifte og RAM (minne). Les mer om dette nederst i tipset!

Geniale programmer

Vi anbefaler t0 geniale programmer som hjelper deg å rydde opp og optimalisere Macen din. De er alle gratis og kan lastes ned fra App Store. De vil gi deg en forståelse for hvordan Macen din jobber og hva som gjør den treg. Disse programmene optimaliserer RAM-bruken og sjekker helsetilstanden på harddisken din.

Memory Cleaner

treg mac
Last ned Memory Cleaner her

Har du lite RAM og mange programmer åpne samtidig fører det til treg Mac. Memory Cleaner gjør Macen din raskere ved å fjerne unødvendig bruk av RAM.

 

Bestill din tid her: www.eplehjelp.no/privat/hjelp/ 

 

Blackmagic Disk Speed Test

treg mac
Last ned Black Magic Disk Speedtest her

Med dette programmet får du en helsestilstand på harddisken din. Den forteller deg hvor bra lese- og skrivehastigheten på disken er.

En splitter ny SSD-disk vil ha en hastighet på 500 +/-. Hvis du har en Mac med snurredisk som er under 100 mb/s i lese- eller skrivehastighet betyr det at den er slitt og hovedgrunnen til at Macen er treg.

Hvordan gi Macen din nytt liv

På eldre Macer er ofte harddisken det største problemet. Macer fra 2012 og tidligere har en harddisk med fysiske deler og «CD-plate» som gjør jobben med å lagre data og åpne programmer. Disse kaller vi snurredisker (SATA-disker). Med tiden vil den få slitasje som gjør at den snurrer tregere som igjen fører til at Macen din blir treg. Alle type harddisker kan krasje, så det er viktig at du har backup av filene dine. 

Les hvordan du tar en fullstendig backup av Macen din her.

Har du en snurredisk, er det oftest lurt å oppgradere til en SSD-disk. I stedet for en CD, fungerer denne mer som et minnekort. Det er altså ingen bevegelige deler og vil derfor ikke få samme slitasje som en snurredisk. I tillegg jobber den opp til 10 ganger raskere enn slitte snurredisker! Dette gir vesentlig bedre ytelse og forlenget levetid for en billigere penge enn ny Mac.

Det kan også hende at du har et gammelt og utdatert operativsystem. Eldre operativsystemer blir ikke oppdatert og får ingen sikkerhets- eller ytelsesoppdateringer. Du går også glipp av nyttige, nye funksjoner. Har du i tillegg en full harddisk, vil dette også påvirke ytelsen og gjøre at Macen jobber tregere.

 

Trenger du hjelp til noe av dette, eller noe annet innen Apple? Våre Eplehjelpere hjelper deg på dagen, uansett hvor i landet du befinner deg. 

Tid kan bestilles her: www.eplehjelp.no/privat/hjelp/