Hva gjør du med treg Mac?

En treg Mac er kilde til frustrasjon og regelrett sinne. Å få den snurrende badeballen på skjermen hver gang du åpner et program, kan være det mest irriterende i verden. Når Macen høres…

En treg Mac er kilde til frustrasjon og regelrett sinne. Å få den snurrende badeballen på skjermen hver gang du åpner et program, kan være det mest irriterende i verden. Når Macen høres ut som et fly på enden av rullebanen, og den blir så varm at du kan koke poteter på den er det på tide å gjøre noe. Denne artikkelen tar for seg programmet Aktivitetsmonitor som gjør nettopp dette. Det kan bli vanskelig, men jeg skal gjøre det så enkelt som mulig.

activitymonitor

Aktivitetsmonitor er et av de litt skjulte programmene på Macen. Det ligger under Programmer → Verktøy. Det er nok lettest å søke det opp i SpotlightNår du åpner programmet, får du opp et vindu likt det under. Man kan også finne Aktivitetsmonitor i Launchpad.

Skjermbilde 2014-01-31 kl. 13.23.36

Programmet ser komplisert ut, og det er det også. Her er det tall og indikatorer for alt. Det vinduet vi ser er CPU. CPU er et engelsk akronym for Central Processing Unit, på folkemunne kalt Prosessor. Prosessoren i maskinen er der de fleste kalkulasjoner blir tatt. Det er her hjertet av maskinen ligger.

Det vi ser i vinduet er en liste over alle prosessene som kjøres på maskinen. Du kommer ikke til å vite hva alle er, siden det også er bakgrunnsprosesser som trengs for å drive maskinen. Vi skal bare fokusere på den kolonnen markert på bildet under. Den illustrerer hvor stor del av prosessorens arbeidskapasitet alle prosessene tar. Hvis et program du ikke bruker tar mye av kapasiteten, kan du lukke det. Det vil avlaste prosessoren, og maskinen vil bli mindre treg. Man skal allikevel være veldig forsiktig med å lukke programmer du ikke kjenner til. Dette kan føre til store datatap.

CPUcpu

Det er også en Fane i vinduet som heter Hukommelse. Her ser vi en lik liste som vi så på CPU, men her illustreres hvor mye av RAMen, «korttidshukommelsen» til maskinen, en prosess opptar. Her er konseptet det samme som på CPU. Hvis et program bruker unormalt mye av kapasiteten, kan man lukke det for bedre ytelse.

CPUram

Hvis jeg blir usikker på om jeg kan avslutte en prosess, pleier jeg å Google navnet på prosessen. Dette gir en indikator på hva den gjør, og hva som skjer hvis jeg lukker den.

Det kan være lurt å gjøre det til en vane å åpne Aktivitetsmonitor hver gang Macen bråker eller er treg. Dette vil spare deg mye frustrasjon, og hjelpe deg til å øke forståelsen av hvordan maskinen egentlig virker.

Allikevel er det ikke sikkert at dette er løsningen på problemet ditt. Kanskje skjer det veldig ofte at Macen din overopphetes og overbelastes. Dette er en ganske enkel og kortsiktig løsning. En annen forklaring på problemet kan være at du rett og slett har for lite RAM på maskinen, eller at Harddisken er overbelastet og full. Da er det aller best å oppgradere RAMen eller få tak i en større harddisk. Du får kjøpt RAM på din nærmeste forhandler, og du kan ta Backup av maskinen, og frigjøre litt plass.

Få flere geniale tips, nyheter og eksklusive tilbud rett i innboksen!

Gjør som tusenvis av andre og hold deg oppdatert.

Vi sender deg 1-2 e-poster i måneden med nyttige tips og det viktigste du må vite fra Apple-verdenen.