Full Mac? Slik kan du frigjøre plass på Macen din!

Som med alt annet trenger Macen din vedlikehold. Du opplever kanskje at maskinen fyller seg opp til randen, uten å helt vite hva den fylles opp med. Nedenfor lærer vi deg hvordan du enkelt kan frigjøre plass på Macen din.

Læringsmål

  • Forstå hvordan man kan frigjøre plass på Mac.
  • Frigjøre lagringsplass på Macen ved hjelp av DaisyDisk.

Unødvendige filer stjeler lagringsplass på Macen

Når du jobber på Macen lager du og nedlaster uttalige filer, men disse blir trolig sjeldent slettet. Det kommer til et punkt der harddisken blir full og da er det fint å la et program gjøre ryddejobben for deg. For å se hvor mye lagringsplass som har blitt brukt å Macen din, klikk på  i verktøylinjen øverst på skjermen> Om denne maskinen > Lagring. Her får du en oversikt over hva som tar opp plass på Macen din. Ofte ser vi at kategorien Annet tar opp mest plass. Her ligger alt fra operativsystemet til enkeltfiler.

Få en oversikt over disker og mapper på Macen

For å begynne prosessen med å frigjøre plass på Macen din anbefaler vi å laste ned programmet DaisyDisk. Det er sjeldent vi oppfordrer våre lesere til å kjøpe noe, men DaisyDisk er altså så genialt at vi rett og slett ser oss nødt! Med DaisyDisk får du en bere oversikt over hvilke programmer og filer som tar opp mest plass. Programmet søker gjennom mappene på Macen din, og lar deg slette filer som er enten unødvendige eller som tar mye av lagringsplassen.

Dette er en utrolig enkel og rask måte å få tatt en ordentlig opprydding på Macen, noe som ellers krever mye tid og krefter.

Last ned DaisyDisk

Du kan laste ned DaisyDisk her www.daisydiskapp.com. Du trenger ikke å kjøpe programmet, du kan istedenfor bruke «Free Trail».

Full startdisk Mac

Sliter du med en treg Mac? Da kan det hende at den er full eller at det er på tide å bytte harddisken ut. I Oslo og resten av landet tilbyr vi en-til-en-hjelp for å svare på eventuelle spørsmål du måtte ha. Vi er her for å gjøre Mac-hverdagen din forståelig!

Les mer om våre hjelpetjenester

Scan Macen med DaisyDisk

1. Åpne DaisyDisk fra Programmer-mappen eller Launchpad.

2. For å få tilgang til de ulike diskene og mappene på maskinen fra DaisyDisk må du dra dem inn i programmet. Klikk på Show «Macintosh HD» in Finder for å finne den kjapt på maskinen.

Full startdisk Mac

3. Klikk på Scan for å få en oversikt over Macintosh HD. Du kan også dra inn andre mapper for å få dem scannet, ved å klikke på Scan Folder. Vi valgte derimot kun å scanne Macintosh HD i denne omgang — altså hele maskinen.

Full startdisk Mac

4. DaisyDisk leter gjennom hele disken og du får en utrolig god oversikt over hva som tar opp lagringsplass. Du kan klikke deg inn på for eksempel Brukere > [Ditt navn]. Her ser du blant annet Bilder og Dokumenter. Klikk deg videre og se hva som tar opp ekstra mye plass. Her er det trolig noe du vil slette.

Du kan også dra musepekeren over det interaktive kartet. Dette er informasjon i visuell form. De største «kakestykkene» er hva som tar opp mest plass på Macen din. Drar du musen over et av stykkene, popper det opp hvilken mappe det tilhører samt hvor mye plass den tar.

Full startdisk Mac

Kontroller og fjern uønskede filer

For å åpne en mappe i Finder, høyreklikk på for eksempel Pictures, deretter klikk på Show in Finder.

Full startdisk Mac

 

Nå kan du gå direkte til de ulike mappene og slette uønskede filer og det som tar opp mye plass.

OBS! Vær forsiktig med å slette filer som du ikke vet hva er.

DaisyDisk er til stor hjelp til å gjøre Macen raskere, og frigjøre litt plass. Vi anbefaler DaisyDisk på det sterkeste, men se igjennom alt før du sletter! Vi håper du lærte noe nyttig og at dette tipset løste lagringsproblemet ditt! Har du lyst på en fullstendig gjennomgang av maskinen din og personlige råd? Få en gratis Mac-sjekk hos oss i Oslo 😊

Bestill gratis Mac-sjekk her

Prøv kursmedlemskap gratis i 30 dager!

Kom i gang her