Full Mac? Slik kan du frigjøre plass på Macen din!

Som med alt annet trenger Macen din vedlikehold. Du opplever kanskje at maskinen fyller seg opp til randen, uten å helt vite hva den fylles opp med. Nedenfor lærer vi deg hvordan du enkelt kan frigjøre plass på Macen din!

Læringsmål

  • Forstå hvordan man kan frigjøre plass på Mac.
  • Frigjøre lagringsplass på Mac ved hjelp av Gemini.

For å begynne prosessen med å frigjøre plass på Macen din anbefaler vi å laste ned programmet Gemini. Det er sjeldent vi oppfordrer våre lesere til å kjøpe noe, men Gemini er altså så genialt at vi rett og slett ser oss nødt! Gemini er en veldig enkel og rask måte å få tatt en ordentlig opprydding på Macen, noe som ellers krever mye tid og krefter.

Last ned Gemini

Gå til App Store og søk opp Gemini i feltet øverst i høyre hjørne. Last ned og bekreft med din Apple-ID.

frigjøre plass på Macen

Scan Macen med Gemini

1. Åpne Gemini som med andre programmer. Det følger en liten guide før programmet virkelig åpner, med hvordan Gemini fungerer, og hvorfor det er så bra. Hjem-skjermen i programmet ser ut som på bildet under.

frigjøre plass på Macen

2. Som teksten sier, kan du nå dra mapper til pilen for å få dem scannet. Vi valgte å scanne Macintosh HD – altså hele maskinen. Macintosh HD kan du finne ved å søke i Finder som bildet under viser.

frigjøre plass på Macen

3. Trykk så på Scan på høyre side.

frigjøre plass på Macen

4. Gemini går igang med å lete igjennom hele den valgte mappen etter duplikater. Slik du kan se på bildet under fant programmet hele 93 GB med tvillingfiler på min maskin. Det er mye unødvendig plassbruk!

frigjøre plass på Macen

Kontroller og velg ut duplikater

1. Når Gemini er ferdig med å scanne maskinen blir resultatene presentert ryddig og ordentlig, med kategorier på venstre side. Du kan nå se deg rundt og velge hva du ønsker å slette. Du kan også trykke på Auto Select. Da vil programvaren velge alle duplikater den finner og slette disse. Dette anbefales ikke da programmer som for eksempel Microsoft Office eller Adobe ofte misleder Gemini til å tro at hele mapper kan være duplikater.

frigjøre plass på Macen

2. Velg ut dine duplikater.

frigjøre plass på Macen

Fjern valgte duplikater

1. Klikk på Remove for å fjerne ønskede filer og mapper.

frigjøre plass på Macen

2. Se igjennom en siste gang, og klikk på Remove igjen. Gemini vil nå fjerne alle de ønskede filene. iPhoto og iTunes vil i tur åpnes, for å sørge for at riktige duplikater slettes.

frigjøre plass på Macen

Igjen – dette er en stor jobb gjort på en enkel og rask måte. Det er til stor hjelp til å gjøre Macen raskere, og frigjøre litt plass. Vi anbefaler Gemini på det sterkeste, men se igjennom alt før du sletter! Vi håper du lærte noe nyttig og at dette tipset løste problemet ditt! Har du lyst på en fullstendig gjennomgang av maskinen din og personlige råd? Få en gratis Mac-sjekk hos Eplegjengen i Oslo 😊

Få en gratis Mac-sjekk

Få flere geniale tips, nyheter og eksklusive tilbud rett i innboksen!

Gjør som tusenvis av andre og hold deg oppdatert.

Vi sender deg 1-2 e-poster i måneden med nyttige tips og det viktigste du må vite fra Apple-verdenen.