Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Fordelene med Shadow IT

Shadow IT er et økende fenomen hos norske bedrifter. Det er ofte en negativ oppfatning rundt Shadow IT, og vi har tidligere skrevet om hvilke implikasjoner det kan ha, men i dette innlegget spør vi oss – er det egentlig så ille med Shadow IT?

iPhone G Suite
Shadow IT – Hva er det og hva betyr det for deg?

Er sikkerhet viktigere enn kjernevirksomhet?

Økt lønnsomhet kommer ikke direkte av god IT-sikkerhet og liten grad av Shadow IT, men av økt output fra kjernevirksomheten til bedriften. Shadow IT må derfor sees på med et helhetlig forretningsmessig perspektiv for å finne ut hvilken løsning som er best for dere.

Den største implikasjonen ved Shadow IT er økt IT-risiko og manglende kontroll på selskapets data. Dette kan være frustrerende for IT-avdelingen, ledelsen og ansatte, men det må reflekteres over hvorfor Shadow IT oppstår. Når ansatte innfører Shadow IT er det nok ikke for å ødelegge for andre, og da må det da være noen fordeler med Shadow IT?

Fordelene med Shadow IT

Shadow IT oppstår når bedriftens standardiserte IT-systemer ikke dekker behovene ansatte måtte ha. Bedriften kan miste kontroll, men til gjengjeld har den ansatte fjernet en intern flaskehals og mest sannsynlig økt egen produktivitet og tilfredshet. Langsiktig kan dette øke både inntekt og bunnlinje.

Selvhjelp rundt IT-problemer i bedrifter hender relativt sjelden da kulturen ofte er slik at “IT-avdelingen bare fikser det”. Shadow IT er motstykket til dette, og er et resultat av selvhjelp og at de ansatte tar eierskap i IT-problemer og -løsninger. Med en IT-kultur som fokuserer på selvhjelp kan ansatte selv eksperimentere med nye teknologier og løsninger som kan føre til økt teknologisk innovasjon og raskere vekst. Dette må selvfølgelig gjøres på en sikker måte og innenfor bestemte rammer.

Angrip Shadow IT på riktig måte

Hvis Shadow IT er tilstede hos dere må det tas stilling til, uavhengig om dere ønsker å bli kvitt det eller stimulere det. Det viktigste er å lytte til brukerne av IT-systemene slik at sluttresultatet gir fornøyde ansatte og økt produktivitet.

Et alternativ for å få bukt med Shadow IT og samtidig gi ansatte en moderne og god IT-opplevelse er Dual-Speed IT. Det betyr at bedriften har to parallelle løp for IT-systemer. Det ene løpet baserer seg på “hvordan ting alltid har vært”, mens det andre løpet fokuserer på innovative og moderne løsninger. Dette kan føre til at de som ønsker et mer moderne IT-hverdag velger det innovative løpet istedenfor å innføre egne, uoffisielle løsninger.

Trenden med Shadow IT vil fortsette, da teknologien utvikler seg i rekordfart og bedrifter ikke alltid kan implementere den mest innovative løsningen. Det viktigste er å jobbe med brukerne som bruker systemene, ikke mot de.

Ta kontakt for rådgivning rundt Shadow IT