Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Januarrens 1/4: Fjern store filer på Macen din

Med nytt år kommer nye muligheter. Ethvert nytt år bør startes med en frisk og rask Mac. Når en Mac har blitt brukt over lengre tid samler det seg opp mange programmer og filer man ikke trenger, som gjør Macen treg. For å få en raskere maskin kan det dermed være nyttig å slette store unødvendige filer som ligger lagret på din maskin.

Søndag 24. januar klokken 19.00 holder vi gratis webinar med fokus på opprydding rensing av Macen. Bli med og se hvordan du kan gjøre dette selv! Mer informasjon finner du her.

En måte å løste dette på, er å lete etter store filer på Macen, for å slette eller flytte disse over til en ekstern harddisk. Noe vi ser ofte er at Mac brukere har mye filmer, musikk, bilder og podcaster som opptar mye plass og skaper hodebry. Under viser vi hvordan dette løses i praksis.

1. Åpne et nytt Finder-vindu og trykk CMD + F

Merk at vi her bruker tastatursnarveien CMD + F istedet for å trykke på søkefeltet øverst til høyre. Dette gjør at vi får opp en skjult handlingsmeny som lar oss spesifisere søket.

Filstørrelse 2 TT

2. Spesifisér søket etter filer

Først må du velge å sortere søket etter filstørrelse. Dette gjør du gjennom Annet i rullegardinmenyen i handlinsmenyen.

Filstørrelse 3.1 TT

 

Bla ned til du finner Filstørrelse, valget jeg har markert på bildet under.

Filstørrelse 4 TT

Videre velger du Større enn, setter inn verdien du vil søke etter og enten kilobyte (KB), megabyte (MB) eller Gigabyte (GB).  Vi anbefaler å stille inn søket etter filer som er større enn 500 megabyte (se bilde under punkt 3). Da finner du som oftest filer og dokumenter som opptar en signifikant del av harddisken din. Du kan selvfølgelig stille inn søket etter størrelsen du selv ønsker.

Filstørrelse 6 TTT

3. Sortér på størrelse

For å finne ut hvilke av disse filene som tar størst plass, må du høyreklikke på sorteringslinjen og legge til Størrelse som et valg. Klikk deretter på Størrelsesfeltet for å enten få de største filene øverst eller omvendt.

Filstørrelse 7 TT

 

4. Finn og fjern store filer på Macen

Bildet under viser alle filene jeg har på Macen som er større enn 500 MB. De jeg har markert, er filmer som jeg har sett flere ganger, og aldri kommer til å se igjen. Disse kan jeg enten slette, eller som vi anbefaler å gjøre, legge de over på en ekstern harddisk. På denne måten stjeler de ikke plass og ytelse fra Macen din, men ligger lett tilgjengelig på en ekstern harddisk. Dersom du skulle ønske å se disse filmene igjen, kan du enkelt legge tilbake på maskinen.

Filstørrelse 8 TTT