Enkle tips for bedre bilder på iPhone

Kameraet på iPhonen din blir nok ofte brukt — og det er noen ganger det eneste kameraet du har tilgjengelig. Da er det greit å kunne vite noen enkle triks for å få gode bilder.

Læringsmål

  • Utløserknappen — ikke bare på skjermen
  • Fokus og eksponering
  • Komponer bildene dine med Rutenett
  • Få jevnt lys i bildene med HDR
  • Redigere bilder

Med Bildeblokka lærer du alt du trenger å vite for å ta bedre bilder med iPhonen din. I tillegg lærer du hvordan du enkelt kan organisere bildene dine, slik at du finner frem til dem senere og får glede av dem. 

Bestill Bildeblokka her

Bruk volumknappene til å ta bilder

Du trenger faktisk ikke være nær skjermen for å trykke på utløseren. I stedet kan du bruke volumknappen på iPhonen eller på hodetelefonene. Det er nok mer naturlig å ta bilde sånn, fordi du ville holdt et kamera på samme måte. Dette fører til mer kontrollert fotografering med mindre bevegelse  fra hendene dine.

bedre bilder på iphone

Fokus

iPhonen hjelper deg i stor grad når du tar bilder. Den hjelper særlig med fokus og eksponering (lysinnstillinger). Resultatene kan derimot bli enda bedre hvis du overstyrer disse autoinnstillingene. Da kan du selv velge fokuspunkt og samtidig justere lysstyrken på valgt punkt helt selv.

For å fokusere manuelt holder du tommelen på punktet på skjermen som du vil skal være i fokus. En gul rute vil vises og det står AE/AF-lås øverst på skjermen. I tillegg vil en sol vises på høyre side av den gule ruten, som vist på bildet under.

bedre bilder på iphone

Når du har fått fokus, kan du styre eksponeringen ved å legge en finger på solen og dra fingeren opp og ned på skjermen. Gjør dette helt til du får ønsket lys i bildet. Da er det bare å knipse i vei!

Symmetri med Rutenett

Vi er alle koblet slik at vi synes symmetri er fint. Hjernen assosierer struktur, mønstre og symmetri med harmoni. Derfor burde også symmetri brukes flittig når du fotograferer. iPhone-kameraet har en egen funksjon som hjelper med dette. Ved å aktivere Rutenett, får du noen horisontale og vertikale linjer som kan hjelpe deg til å ta symmetriske bilder.

For å slå på Rutenett, gå til Innstillinger > Kamera > huk av for Rutenett.

bedre bilder på iphonebedre bilder på iphonebedre bilder på iphone

Jevne toner med HDR

Skal du ta landskapsbilder er det lurt å bruke HDR. HDR står for High Dynamic Range og er en teknikk som kombinerer ulike eksponeringer av samme bilde og setter de alle sammen for å få den perfekte eksponeringen. Både de mørke og lyse områdene i bildet vil få riktig eksponering og bildene vil derfor bli mer detaljerte.

HDR kan du slå på i selve Kamera-appen ved å trykke på HDR i verktøylinjen øverst på skjermen. Velg om du vil slå HDR av eller på, eller at det brukes automatisk.

bedre bilder på iphone

Rediger bildene dine og tilføy dem det lille ekstra

På iPhonen kan du enkelt redigere bildene dine. Dette kan du gjøre i tredjepartsapplikasjoner som du laster ned i App Store, eller i iPhonens egen Bilder-app.

For å redigerer et bilde i Bilder finn først frem til ønsket bilde, trykk deretter på Rediger øverst i høyre hjørne. Et stort utvalg av filtre og andre redigeringsalternativer vil vises på skjermen. Her er det bare å prøve seg frem for å få ønsket resultat. Du kan alltids nullstille redigeringen hvis du vil beholde bildet slik som det ble tatt. Les her om hvordan du enkelt kan redigere bilder på iPhonen.

redigere bilder på iPhone

«Less is more»

Et godt motiv er det som skal til for å skape et flott bilde. Filter på bildene kan fort overdrives. Bruk derimot mest energi idet du tar bildet og få gode bilder fra starten. Redigeringen er ment til å tilføye det lille ekstra på bilder som allerede er gode.

Prøv deg frem med med ulike fokuspunkt, eksponeringer og komponeringer. Det er kun kreativiteten som setter grenser for hva du kan gjøre med bildene dine. Lykke til med fotograferingen! 🙂

Prøv kursmedlemskap gratis i 30 dager!

Kom i gang her