Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Enkle tips for bedre bilder på iPhone

Læringsmål

  • Utløserknappen — ikke bare på skjermen
  • Fokus og eksponering
  • Komponer bildene dine med Rutenett
  • Få jevnt lys i bildene med HDR
  • Redigere bilder

Med Bildeblokka lærer du alt du trenger å vite for å ta bedre bilder med iPhonen din. I tillegg lærer du hvordan du enkelt kan organisere bildene dine, slik at du finner frem til dem senere og får glede av dem. 

Kjøp Bildeblokka

Bruk volumknappene til å ta bilder

Du trenger faktisk ikke være nær skjermen for å trykke på utløseren. I stedet kan du bruke volumknappen på iPhonen eller på hodetelefonene. Det er mer naturlig å ta bilde vertikalt, fordi du ville holdt et kamera på samme måte. Dette fører til mer kontrollert fotografering med mindre bevegelse fra hendene dine.

bedre bilder på iphone

Fokus

iPhonen hjelper deg i stor grad når du tar bilder, særlig med fokus og eksponering (lysinnstillinger). Resultatene kan bli enda bedre hvis du overstyrer disse autoinnstillingene. Da kan du selv velge fokuspunkt og samtidig justere lysstyrken på valgt punkt helt selv.

For å fokusere manuelt trykker du på punktet på skjermen som du vil skal være i fokus. En gul rute dukker opp og det står AE/AF-lås øverst på skjermen. På høyre siden av ruten dukker det opp en sol, som vist på bildet under.

bedre bilder på iphone

Når du har fått fokus der du vil, styrer du eksponeringen ved å dra solen opp og ned på skjermen. Gjør dette helt til du får ønsket lys i bildet. Da er det bare å knipse i vei!

Symmetri med Rutenett

Vi er alle koblet slik at vi synes symmetri er fint. Hjernen assosierer struktur, mønstre og symmetri med harmoni. Derfor burde også symmetri brukes flittig når du fotograferer. iPhone-kameraet har en egen funksjon som hjelper med dette. Ved å aktivere Rutenett, får du noen horisontale og vertikale linjer som kan hjelpe deg til å ta symmetriske bilder.

For å slå på Rutenett, gå til Innstillinger > Kamera > huk av for Rutenett.

bedre bilder på iphonebedre bilder på iphonebedre bilder på iphone

Jevne toner med HDR

Skal du ta landskapsbilder er det lurt å bruke HDR som står for High Dynamic Range. Dette er en teknikk som kombinerer ulike eksponeringer av samme bilde og setter de sammen for å få den perfekte eksponeringen. Både de mørke og lyse områdene i bildet vil få riktig eksponering og bildene blir mer detaljerte.

HDR kan du slå på i selve Kamera-appen ved å trykke på HDR i verktøylinjen øverst på skjermen. Velg om du vil slå HDR av eller på, eller at det brukes automatisk.

bedre bilder på iphone

Rediger og gi bildene dine det lille ekstra

På iPhone kan du enkelt redigere bildene dine. Dette kan du gjøre i tredjepartsapplikasjoner som du laster ned i App Store, eller i iPhonens egen Bilder-app.

For å redigerer et bilde i Bilder må du først finne bildet du vil redigere. Trykk Rediger øverst i høyre hjørne. Et stort utvalg av filtre og andre redigeringsalternativer vil vises på skjermen. Her er det bare å prøve seg frem for å få ønsket resultat. Du kan alltids nullstille redigeringen hvis du vil beholde bildet slik som det ble tatt. Les her om hvordan du enkelt kan redigere bilder på iPhonen.

redigere bilder på iPhone

«Less is more»

Et godt motiv er det som skal til for å skape et flott bilde. Filter på bildene kan fort overdrives. Bruk derimot mest energi idet du tar bildet og få gode bilder fra starten. Redigeringen er ment til å tilføye det lille ekstra på bilder som allerede er gode.

Prøv deg frem med med ulike fokuspunkt, eksponeringer og komponeringer. Det er kun kreativiteten som setter grenser for hva du kan gjøre med bildene dine. Lykke til med fotograferingen! 🙂