3 ting som gjør Macen din treg

Sliter du med treg Mac, men ikke helt forstår hvorfor? Dette er de 3 viktigste grunnene til at Macen din er treg.

En treg Mac er utrolig frustrerende, men det er heldigvis løselig. Derimot finnes det en hel rekke ting som gjør Macen din treg. Her forteller vi om de vanligste grunnene og håper at dette kan være til hjelp for deg.

Læringsmål

  • Hva er de 3 viktigste grunnene til at Macen din blir treg

Full eller sliten harddisk

Harddisken på Macen er ofte noe av det første man burde tenke på når Macen din er treg. På harddisken ligger alle filer, bilder, filmer, dokumenter som du har lagret. En full harddisk gjøre Macen treg, men i tillegg blir den også slitt ved bruk over lengre tid.

Noe det er lurt å tenke på når det kommer til harddisker, er at det er stor forskjell på en harddisk (HDD eller «snurredisk») og en Solid State Drive (SDD). Vi har kalt det det samme i dette tipset, men har du en MacBook Air, MacBook Pro Retina eller lignende Mac har du SDD. Da er det trolig ikke harddisken som er problemet. Her kan du lese mer om de ulike harddiskene.

Helt enkelt forklart har Macene enten en såkalt «snurredisk» med bevegelige deler (HDD) eller en solid disk hvor det ikke er noen bevegelige deler.

De viktigste grunnene til at en «snurredisk» blir treg er:

1. Full harddisk

2. Mye bruk

3. Fysisk slitasje, som at den for eksempel har blitt flyttet mye på gjennom transport

4. Gammel

Er du usikker på hvorfor Macen din er treg og synes det er mye å sette seg inn i? Få hjelp av en av våre hyggelige Eplehjelpere på dagen — i Oslo og resten av landet. 

Les mer om våre hjelpetjenester

Lite RAM og tunge programmer i bruk

RAM eller minne handler om hvor mye du kan kjøre på maskinen din samtidig. Jo mer RAM du har, jo flere programmer, dokumenter og filer kan du ha oppe samtidig uten at det går på bekostning av hastigheten på Macen.

Eldre Macer har ofte lite RAM (som for eksemepl 4 GB) og det oppleves ofte at disse blir trege med årene. Kjører du tunge programmer, som for eksempel Photoshop og iMovie, blir RAMen fort fullt opp og badeballen dukker stadig opp.

Du kan sjekke hvor mye RAM du har på Macen din ved å klikke på Apple-ikonet i venstre hjørne øverst > Om denne maskinen > Oversikt. Her kan du blant annet se hvilket år maskinen er fra, og hvor mye RAM/minne du har.

3 ting som gjør Macen treg

Rotete skrivebord, gammel Mac og mye annet

I tillegg til de overnevnte grunnene kan et rotete skrivebord, unødvendige programmer — og en hel del andre ting — gjøre Macen din treg. Gå gjennom Macen din og sjekk disse tingene. Disse kan skyldes en treg Mac, men det finnes også flere grunner.

  • Rotete skrivebord (dette gjør at du bruker mer RAM)
  • Gammel Mac
  • Mye unødvendige filer
  • Full papirkurv
  • Gammelt operativsystem/ OS X (lær hvordan du oppdaterer Macen din her)
  • Feil i operativsystemet

Som du ser kan det være flere grunnen til at Macen din er treg. Vi forstår at det er mye å sette seg inn, men vi er her for å hjelpe deg med å forstå og utnytte Apple-produktene dine. Hvis du er usikker på noe eller trenger veiledning, spør oss gjerne og få hjelp av en av våre hyggelige Eplehjelpere 🙂

Les mer om våre hjelpetjenester

Prøv kursmedlemskap gratis i 30 dager!

Kom i gang her