Virus på Apple-enheter: bør vi rive av oss håret enda?

Har du fått virus på iPhone, iPad eller Macen? Vi har fått flere bekymringsmeldinger angående det medieomtalte viruset som truer Apple-enheter. Apple har tidligere vært gode på å sikre både iOS (iPad og iPhone) og OS X (Mac) mot virus, men noe har gått under radaren denne gangen. I denne artikkelen skal vi prøve å roe ned blodtrykket.

Læringsmål

  • Hva er WireLurker eller «trojansk hest» og bør du være bekymret?

«Trojansk hest»

Viruset heter opprinnelig WireLurker og har spredt seg fra Kina. Viruset angriper både Mac, iPhone og iPad. Virus på Mac er sjeldent, men forekommer i langt større grad enn virus på iPad og iPhone. WireLurker sprer seg forøvrig overraskende raskt og blir omtalt som en «trojansk hest».  I likhet med fortellingen venter noe uventet inni noe du har lastet ned — uten at du selv er klar over det.

Hvordan sprer viruset seg?

Viruset ligger i applikasjoner lastet ned på Macen. Herfra sprer det seg videre til de andre enhetene dine, som iPhone og iPad. Viruset gjør ikke noe særlig enda, men det har trolig kapasitet til å hente sensitiv information som passord og opplysninger fra adresseboken din. Mye kan tyde på at utviklerne av WireLurker har med på lur.

Har du lyst på en raskere Mac og fjerne unødvendige og farlige filer? Hos oss kan du gi Macen din nytt liv med en rens.

Bestill Mac-rens i Oslo

Bør vi være redde?

WireLurker er uten tvil skumle greier, men vi kan heldigvis berolige deg med at viruset høyst sannsynlig ikke sprer seg gjennom Apples offisielle App Store. Appene som har blitt lastet ned og inneholder virus har trolig blitt lastet ned fra den kinesiske app-tjenesten kalt Maiyadi, som ikke er tilknyttet Apple på noen som helst måte.

Det kreves en ganske lang kjede med uflaks og uaktsomhet for at viruset skal havne på enhetene dine og gjøre det skikkelig kjipt. Først må du laste ned en infisert app. Hvis du bruker App Store for å laste ned apper til Macen, iPhonen og iPaden din er sjansen for at du får virus ganske liten. Bestemmer du deg for å laste ned en app fra en tredjepart vil du måtte gå gjennom en hel rekke spørsmål som spør deg om du er sikker på at du vil dette. Det kan være greit å lese gjennom disse så du ikke sitter med uønsket virus på Apple-enhetene dine.

Ingen grunn til å uroe seg!

Så lenge du laster ned apper fra Apples offisielle App Store er du ganske trygg. App Store er et program eller en app som ligger som standard på både Mac, iPhone og iPad. Teknologi-hodene i Silicon Valley jobber i tillegg så det koker for å løse sikkerhetstrusler når de oppstår. Apple tetter igjen sikkerhetshull med nye systemoppdateringer. Derfor er det viktig at du holder Macen, iPhonen og iPaden oppdatert med nyeste programvare. Da er du best mulig rustet mot eventuelle virus-angrep. Her kan du lese om hvordan du oppdaterer Macen din på 1-2-3.

Vi vet at det er mye å tenke på, men håper at dette besvarte noen av spørsmålene du måtte ha angående virus på Mac, iPhone og iPad. Hvis du trenger hjelp med Apple-produktene dine eller lurer på noe, spør en av våre hyggelige Eplehjelpere! 🙂

LagreLagre

Få flere geniale tips, nyheter og eksklusive tilbud rett i innboksen!

Gjør som tusenvis av andre og hold deg oppdatert.

Vi sender deg 1-2 e-poster i måneden med nyttige tips og det viktigste du må vite fra Apple-verdenen.