Virus hos Apple-enheter: Bør vi rive av oss håret enda?

Vi har fått flere bekymringsmeldinger angående det medieomtalte viruset som truer Apple-enheter…

Vi har fått flere bekymringsmeldinger angående det medieomtalte viruset som truer Apple-enheter. Tidligere har Apple vært gode på å sikre både iOS (iPad og iPhone) og OS X (Mac) mot virus, men noe har tydeligvis gått under radaren denne gangen. Mange er stresset, men vi skal prøve å roe ned blodtrykket med denne artikkelen.

 

Lyst på hjelp til å rydde og rense Macen? Bestill Mac-rens i Oslo her.

Bestill Mac-rens

Lyst til å lære mer? Se vårt mest populære webinar her: Rydd og rens Macen din

 

«Trojansk pest»

Først og fremst heter viruset WireLurker, og er spredt fra et sted i Kina. Viruset angriper både Mac, iPhone og iPad. Virus på Mac er sjeldent, men forekommer i langt større grad enn virus på iPad og iPhone. WireLurker sprer seg forøvrig overraskende raskt. Viruset er en såkalt «Trojansk hest». Likt fortellingen ligger noe uventet inne i noe du lastet ned, uten at du selv er klar over det. Viruset ligger i applikasjoner lastet ned på OS X, altså Mac. Herifra sprer det seg fra Macen din til resten av enhetene dine. Viruset gjør ikke så mye enda, men det ventes at det har kapasitet til å hente sensitiv informasjon som passord og informasjon fra adresseboken din. Mye tyder på at utviklerne av WireLurker ikke enda er ferdig.

Bør vi være redde?

Det var nok skremsel for idag. Det råder ingen tvil om at WireLurker er skumle greier. Lettelsen er at viruset høyst sannsynlig ikke sprer seg igjennom Apples offisielle App Store. Omtrent 400 infiserte apper har blitt lastet ned rundt 350.000 ganger (tall fra 7.11.14). Trolig stammer alle disse fra den kinesiske applikasjonstjenesten Maiyadi, som ikke er tilknyttet Apple på noen som helst måte. Det er også slik at det kreves en ganske lang kjede med uflaks og uaktsomhet for at viruset skal bli skikkelig kjipt. Først må du laste ned en infisert app. Uten at vi har regnet på det,  er sjansen for dette ganske liten. Det stilles høyere krav til sikkerhet for applikasjoner som lastes opp til App Store, så mest sannsylig er det meste i App Store trygt. Dersom du laster ned en applikasjon fra en tredjeparts applikasjonstjeneste, må du gjennom en hel del bokser som spør deg om du er sikker på at du vil dette. Det er alltid å anbefale å lese slike advarsler, så du ikke ender opp med skjegget i postkassen.

 

iphone-wirelurker-enterprise-provisioning
En typisk advarsel det kan være lurt å stusse litt ved

Dette skal nok gå helt fint!

For å kunkludere, er vi enda ganske trygge, så lenge vi laster ned apper fra Apples offisielle App Store. Denne ligger som standard på alle din Mac, iPad eller iPhone. I tillegg er nok hodene i kok i Silicon Valley for å få løst denne sikkerhetstrusselen. Apple tetter igjen sikkerhetshull med nye systemoppdateringer, så hold Macen, iPhonen og iPaden oppdatert med nyeste programvare for å være best mulig rustet for eventuelle angrep.

Lyst på hjelp til å rydde og rense Macen? Bestill Mac-rens i Oslo her.

Bestill Mac-rens

Lyst til å lære mer? Se vårt mest populære webinar her: Rydd og rens Macen din

Lyst til å lære ENDA mer om virus? Last ned en gratis e-bok om virus på Mac her.

Få flere geniale tips, nyheter og eksklusive tilbud rett i innboksen!

Gjør som tusenvis av andre og hold deg oppdatert.

Vi sender deg 1-2 e-poster i måneden med nyttige tips og det viktigste du må vite fra Apple-verdenen.