Full Mac? Slik kan du frigjøre plass på Macen din!

Mac-tips

Som med alt annet trenger Macen din vedlikehold. Du opplever kanskje at maskinen fyller seg opp til randen, uten å helt vite hva den fylles opp med. Vi anbefaler å bruke Daisy Disk for å finne og fjerne store filer.

Finn og fjern virus fra Macen på 1-2-3

Mac-tips

Mange hviler på at det ikke er mulig å få virus på Mac. Det er vanskeligere å få virus på Mac, men det er dessverre absolutt mulig. Heldigvis er det å fjerne virus fra maskinen ikke bare en jobb for profesjonelle og du kan enkelt fjerne det selv.

Høyreklikk på Mac

Mac-tips

Styreflaten og Magic Mouse har mange muligheter som gjør museklikkingen kjapp og enkel. Selv uten en egen knapp for høyreklikk, kan du høyreklikke. På Mac kalles høyreklikk for sekundærklikk.

Hva gjør du når Macen er treg?

Mac-tips

Få ting er verre enn å jobbe på en treg Mac. Badeballen er fin på stranda, men på Macen skaper den frustrasjon og gjør at ting tar lenger tid enn nødvendig. Dette finnes dette flere grunner til, men heldigvis er det grep som kan tas for å forhindre treg Mac.

Gjenopprett iPhone eller klargjør den for salg

iPad & iPhone-tips

Når du gjenoppretter iPhonen din, fjernes alt innhold, innstillinger og informasjon som har blitt lagret. Har du planer om å selge, er dette en effektiv måte å nullstille iPhonen på og klargjøre den for salg. Eller kanskje vil du bare gjenopprette den for din egen del, for å få følelsen av en ny iPhone.

Overføre innhold ved bytting av iPhone

iPad & iPhone-tips

Har du kjøpt deg ny iPhone og vil kopiere bilder, kontakter og apper til den nye telefonen? Via iCloud kan du overføre innhold fra gammel iPhone til en ny iPhone. Dette tipset gjelder både iPad og iPhone, og fra nå av vil vi bruke iPhone som eksempel på hvordan du kan overføre innhold.

Med Apple ID og iCloud får du tilgang til innhold på alle enhetene dine

iPad & iPhone-tips

Du bruker kanskje både Mac, iPhone og iPad blir brukt når du lagrer bilder og dokumenter. Da vil du nok gjerne at filene lagres sømløst over alle enhetene dine, slik at du enkelt kan få tilgang til dem uten å ha behov for å flytte dem over manuelt.

Hva er iCloud og hvordan setter du det opp?

iPad & iPhone-tips

Hva er skyen? Hvordan fungerer den? Hvor er den? Skyen kan ofte være en stor frustrasjonskilde som er vanskelig å forstå seg på. I dette innlegget hjelper vi deg å forstå hvordan skyen fungerer, forskjell på skytjenester og anbefalt oppsett.

Sånn organiserer du bildene dine i Smarte album

Mac-tips

Med både fotokamera, iPhone og iPad kan det fort bli mange bilder liggende på Macen. Da kan det i tillegg bli tungvint å velge ut hvilke bilder skal i hvilket album, og samtidig få en god struktur slik at det er lett å finne tilbake til dem senere. 

Få mer ut av kameraet på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Med hver oppdatering på iPhone og iPad blir kameraet bedre og bedre. Det kommer nye funksjoner i Kamera-appen, samtidig som den blir mer brukervennlig. Sett deg inn i Kamera-appen og lær noen kule triks for hvordan du kan ta enda bedre bilder på iPhone og iPad!

Hvordan laste ned filmer i iTunes

Mac-tips

Det er ikke bare med Netflix eller HBO Nordic du får sett filmer på nett. Du kan også laste ned eller leie filmer i iTunes Store. Da har du utallige valg til du slenger deg i sofakroken en lørdagskveld. 

Så enkelt tar du backup av Macen din med Time Machine

Mac-tips

Ikke alle er helt trygge på hvordan man tar backup med Time Machine, og det kan kanskje føles som at det er mye å sette seg inn i første gang. Det er derimot utrolig viktig å ha backup av innholdet på Macen din. Krasjer den er det ikke sikker at du noen gang vil se de verdifulle minnene dine igjen.

Sånn fungerer Airdrop på Mac, iPad og iPhone

iPad & iPhone-tips

Apple har gjort det enkelt å dele innhold fra forskjellige apper som Bilder, Safari og mer. Med AirDrop kan du sende innhold direkte til andre iPhoner, iPader og Macer — uten å ha mottakeren i kontaktlisten din. Dere må bare være i nærheten av hverandre.

Finn et ord på et nettsted på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Mange kjenner til søke-funksjonen på Safari på Mac: trykker du CMD+F på tastaturet, kan du enkelt søke etter bestemte ord i det åpne vinduet. Dette er også mulig på iPhone og iPad og er utrolig praktisk om du har funnet en artikkel, men kun trenger å finne spesifikk informasjon.

Slik kan du enkelt redigere bilder på iPhonen

iPad & iPhone-tips

Du trenger ikke laste ned tredjepartsapplikasjoner for å kunne redigere bilder på iPhonen din. Apples egen Bilder-app lar deg enkelt redigere bilder direkte i appen. Slå kreativiteten løs og gi bildene dine det lille ekstra.

Automatisk oppdatering av apper på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Synes du det er irriterende å bli varslet om oppdateringer av applikasjoner hele tiden? Med automatiske oppdateringer gjør iPhonen din det for deg.

Elektronisk signatur på Mac

Mac-tips

Når du får tilsendt en PDF som skal signeres trenger du ikke skrive ut dokumentet, for deretter å signere det for hånd, scanne og sende det tilbake. Bruk en elektronisk signatur.

Hvordan forlenge batteritiden på din iPhone

iPad & iPhone-tips

Noe du sikker savner fra mobiltelefonene fra det tidligere 2000-tallet er nok ikke design eller funksjonalitet, men heller batteritid. Dessverre tappes batteriet utrolig fort, men det finnes heldigvis noen triks for å få mest mulig ut av batteritiden på iPhonen din.

Enkle tips for bedre bilder på iPhone

iPad & iPhone-tips

Kameraet på iPhonen din blir nok ofte brukt — og det er noen ganger det eneste kameraet du har tilgjengelig. Da er det greit å kunne vite noen enkle triks for å få gode bilder.

Hold knappen virker ikke – bruk Assistive Touch

iPad & iPhone-tips

Skulle en av iPhone sine to hovedknapper gå i lås må du sette opp en virtuell knapp. Dette tipset gjelder både iPad og iPhone, og fra nå av vil vi bruke iPhone om eksempel.

Slik kan du frigjøre plass til iOS-oppdatering

iPad & iPhone-tips

Vil du oppdatere iPhonen eller iPaden din? Men du har ikke nok lagringsplass? Fortvil ikke! Vi har flere tips som enkelt lar deg frigjøre plass på enheten din!

Lag en personlig kalender eller fotobok på 1-2-3! – Eplehjelp

Mac-tips

Mange bruker mye penger på julegaver og juleforberedelser – inkludert oss i Eplehjelp. Noen ganger kan det være vel så viktig å bruke litt tid på å lage personlige julegaver – julegaver som ikke kan kjøpes fra Elkjøp eller Steen & Strøm. En kalender eller fotobok er et flott eksempel på en personlig og hyggelig julegave som varer lenge og som skaper hverdagsglede. I dette tipset viser jeg deg hvordan du gjør dette enklest og best mulig.

Spør Siri om hvilken sang som spiller!

iPad & iPhone-tips

Det er ofte man hører en sang på radioen som man har lyst til å vite navnet på. Det finnes apper som kan lytte etter hvilken sang det er og gir deg svaret umiddelbart, men dette kan også iPhonen gjøre helt på egenhånd med Siri.

Oppdatere iPhone til nyeste versjon av iOS

iPad & iPhone-tips

Slik kan du oppdatere iPhone, iPad eller iPod touch til den nyeste versjonen av iOS – trådløst eller ved å bruke iTunes. Dette tipset gjelder både iPad, iPhone og iPod Touch, og fra nå av vil vi bruke iPhone om eksempel.

Hvordan laste ned apper på iPad og iPhone

iPad & iPhone-tips

Det ligger flere apper fra Apple på din nye iPhone eller iPad, som for eksempel Kart, Været og iBooks. I App Store finner du tusenvis av apper til alt slags bruk — både de som kan være til hjelp i hverdagen, men også en hel del underholdning. Noen er gratis, mens andre må du betale for. 

Hvordan lage album i Bilder

Mac-tips

I en digital verden hvor mobilkameraet alltid er tilgjengelig, og hvor bilder ofte havner på datamaskinen i stedet for i et fysisk fotoalbum, kan det fort bli kaos i bildene på Macen. Da er det viktig å kunne organisere bildene, slik at det er lett å finne tilbake til dem senere.

Problemer med å koble Macen til internett?

Mac-tips

Opplever du at Macen ikke vil koble seg til internett? Er trådløst nett tilkoblet, men du får ikke brukt nettleseren? Det finnes flere ulike fremgangsmåter hvis Macen ikke automatisk kobler seg til ønsket Wi-Fi-nettverk.

Så enkelt kan du stoppe ringing på Macen!

Mac-tips

Mange synes det er irriterende at det ringer både på Macen og iPhonen. Sånn skrur du av ringingen på Macen.

Kan jeg laste ned innhold fra en ukjent utvikler?

Mac-tips

Vi har fått en del henvendelser på om det er trygt å installere innhold som ikke kommer fra Apples egen App Store. Selv om temaet med ukjent innhold fra internett ikke er noe vi burde ta lett på, trenger du ikke være veldig bekymret for dette. Så, hva gjør du når du vil laste ned et program og får «Kan ikke åpne _ditt program_ fordi den kommer fra en ukjent utvikler»?

Hvordan tvinge programmer til å avslutte

Mac-tips

Du har utvilsomt støtt på et program som ikke svarer når du har brukt en datamaskin. Heldigvis er dette løselig og det finnes andre metoder enn å tvinge maskinen til å slå seg av, for deretter å slå den på igjen.

Finn nettverkspassord på 1-2-3

Mac-tips

Ikke alle har laget et Wi-Fi-passord det er lett å huske. Da er det også vanskelig å dele det med besøkende eller om du skulle få en ny datamaskin, mobil eller lignende som krever nettverkstilkobling.

Slik lager du Bokmerker i Safari på Mac

Mac-tips

Har du en nettside du ofte besøker? Da er det greit å slippe å skrive inn nettadressen for hvert besøk. Safari, Apples egne nettleser, har løst dette problemet med Bokmerker.

Slik tar du et skjermopptak på Mac med QuickTime Player

Mac-tips

Du har kanskje sett videoer med skjermopptak før. Om du skal spille inn en instruksjonsvideo eller ta opp en videochat, er det lurt å kunne. Det er veldig enkelt å ta opp egen skjerm, og du trenger ingen eksterne programmer. Hvordan ta skjermopptak på Mac ser du her.

Hvordan oppdatere Mac til High Sierra

Mac-tips

Mange lurer på om de bør oppdatere Macen sin når det kommer et nytt operativsystem. Vi anbefaler nesten alltid å oppdatere fordi Macen din blir sikrere mot virus og hacking og fordi det kommer nye funksjoner som gjør det enklere å bruke Macen. Her kan du lese hvordan du oppdaterer Macen din til High Sierra.

Hvordan finne glemte passord på Mac

Mac-tips

Alle opplever å glemme passord fra tid til annen. Ved hjelp av iCloud-nøkkelring kan du enkelt hente tilbake gamle passord!

Så enkelt får du større skrift på iPhone og iPad – Eplehjelp

iPad & iPhone-tips

Tradisjonelt sett har smarttelefoner hatt små skjermer og det har vært lett å trykke på feil knapp. I løpet av årenes løp har skjermene stadig blitt større, senest med iPhone X. Selv om skjermene blir større er skriftstørrelsen den samme. Her kan du lese hvordan du enkelt får større skrift på iPhone og iPad.

Glemt Apple IDen din? Sånn får du tilgang til den igjen

iPad & iPhone-tips

Det er mye enklere å glemme et passord enn det er å finne tilbake til det. Her lærer du hvordan du får tilgang til Apple IDen igjen.

Så raskt og enkelt endrer du språk på Mac

Mac-tips

Macen viser språket til det landet du velger når du først setter opp Macen. Velger du England vil språket være engelsk, og velger du Spania vil språket være spansk. Har du derimot lyst til å endre språket på maskinen din så kan man endre det raskt og enkelt!

Sånn ringer og snakker du med flere samtidig

iPad & iPhone-tips

Med konferansesamtale kan du snakke med flere personer samtidig på iPhone.

Få meldinger til å fungere på Mac, iPad og iPhone på 1-2-3

iPad & iPhone-tips

Har du lyst til å motta og sende meldinger fra både Mac, iPad og iPhone? Da har du kommet til riktig sted. I tillegg til å sende og motta iMessage fra andre eiere av Apple-produkter, kan du nå også motta tekstmeldinger.

Slik tar du skjermbilde på Mac

Mac-tips

Det er flere måter å ta skjermbilde på Mac og heldigvis trenger man ikke laste ned et program for å gjøre det. Skjermbilder kan enkelt tas ved hjelp av tastatursnarveier — både av hele skjermen og av bestemte områder.

Hvordan slette MacKeeper

Mac-tips

Vi får mange henvendelser angående antivirusprogrammet MacKeeper. Flere er skeptiske og blir stresset av beskjeden om at Macen er infisert av virus. Vi opplever at dette ofte er tomme trusler og at du kan bli lurt til å betale for noe du ikke trenger. Det finnes bedre virusprogrammer for Mac og hvis du har installert MacKeeper, råder vi deg til å avinstallere.

Hvordan overføre bilder fra iPhone til Mac og PC

iPad & iPhone-tips

Vi tar stadig flere bilder på iPhone og disse minnene må tas godt vare på. Et godt oppsett med backup og lagring på flere enheter sikrer bildene om iPhone blir stjelt eller ødelagt. Her viser vi deg hvordan du overfører fra iPhone til Mac.

Slik kan du avinstallere programmer på Mac

Mac-tips

Vi har alle, i vår iver, lastet ned programmer som enten aldri blir brukt eller som er gamle og utdaterte. Du bør jevnlig fjerne programmer du ikke bruker for å spare lagringsplass og holde Macen frisk og rask. Her viser vi hvordan!

Problemer med å koble til WiFi på iPhonen din?

iPad & iPhone-tips

Mange kan oppleve problemer med tilkobling til WiFi på iPhonen sin. Her finner du 6 løsningsforslag på tilkoblingsproblemene dine. Dette tipset gjelder både iPad og iPhone, og fra nå av vil vi bruke iPhone om eksempel.

Hvordan gjøre en omstart av iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Fra tid til annen kan du oppleve at iPhonen eller iPaden din går i lås. Enheten kan fryse, bli svart, eller skjermen kan bli inaktiv. Særlig irriterende er det når ingen av knappene reagerer. Dette finnes det en enkel løsning på; Tvungen omstart. Dette er et lite problemløsningsknep som faktisk viser seg å fikse de aller fleste utfordringer. Tvungen omstart av iPhone og iPad er trygt og enkelt!

Full Mac? Finn og fjern store filer på Macen din

Mac-tips

Lite ledig lagringsplass på Macen er for mange en velkjent utfordring, og en kilde til frustrasjon og irritasjon. De direkte konsekvensene av en full harddisk er en tregere Mac, og problemer knyttet til å lagre filer og dokumenter.

Hvordan formatere Mac på 1-2-3

Mac-tips

Ved å formatere Macen sletter du all data og innhold på den. Prosessen krever ikke mange klikk med musen før Macen er tilbakestilt til fabrikkinnstillinger, men kan føre til datatap hvis du ikke har tatt en fullstendig backup først.

Slik kan du slette personlige spor ved å nullstille Mac

Mac-tips

Opplever du en treg Mac, har du planer om å selge eller gi bort maskinen din? Da kan det være en idé å nullstille Macen. Ved å nullstille maskinen slettes alt av informasjon og alle personlige spor.

Hvorfor bytte harddisk på MacBook Pro?

Mac-tips

Med årene kan Macen bli treg. Dette kan det være flere grunner til. Som alt annet blir også de fysiske delene i Macen slitt ved bruk over tid. Ofte skal det ikke mer til enn å bytte harddisken før den blir som ny igjen.

Hvordan restarte Mac på 1-2-3

Mac-tips

Det hender at Macen jobber tregt eller oppfører seg merkelig. Da vil du gjerne restarte den. Å restarte kan være en rask løsning på et lite, men brysomt problem. 

Slik kan du reinstallere macOS på din MacBook

Mac-tips

Har du gjenopprettet maskinen din og vil installere macOS på nytt? Ved hjelp av noen enkle kommandoer kan du reinstallere macOS på maskinen din.

Hjelp — Macen min henger seg opp!

Mac-tips

Du opplever kanskje sjeldent at Macen henger seg opp, men som datamaskiner flest kan operativsystemet og programmene slutte å svare. Å vite hva du skal gjøre i slike situasjoner gjør deg ikke bare til en fornøyd Mac-bruker, men lar deg samtidig få problemet unnagjort fort.

Hvordan oppdatere Mac på 1-2-3

Mac-tips

Teknologien er stadig i endring og samtidig jobber Apple hele tiden med å gjøre operativsystemet og programmene på Mac enda bedre. Forbedringer kan være alt fra sikkerhetsoppdateringer til å gjøre brukeropplevelsen bedre. Det er derfor lurt å holde Macen din oppdatert.

Hvordan overføre bilder fra Mac til ekstern harddisk

Mac-tips

For å være sikker på at bildene er trygt lagret, er det lurt å ha dem flere steder enn kun på Macen. Da er en ekstern harddisk fint å ha. Skulle for eksempel Macen krasje er det godt å vite at bildene er oppbevart et annet sted.

Hvordan kopiere på Mac ved hjelp av tastatursnarveier

Mac-tips

Kopiering av filer og tekst på Mac er noe man opplever å gjøre ganske ofte. Da er det fint at det kan gjøres raskt og enkelt ved hjelp av tastatursnarveier. Det eneste du trenger å bruke musen til er å velge filen eller teksten du ønsker å kopiere. Deretter er det kun enkle kommandoer på tastaturet som er nødvendig for å få jobben gjort. 

Sikkerhetskopiere Mac: slik kan du lagre og kopiere informasjon

Mac-tips

Frastjålet Mac, kaffesøl, harddisker som slutter å fungere – å sikkerhetskopiere Macen er svært viktig og ganske enkelt. En sikkerhetskopi lagrer en kopi av bilder, dokumenter, eller andre viktige filer du ikke ønsker å miste.

Avslutt programmer med oppgavebehandling på Mac

Mac-tips

Treg Mac? Opplever du at Safari ikke svarer eller at andre programmer henger? På Mac er det Aktivitetsmonitor som gir deg oversikt over alle kjørende programmer og muligheten til å avslutte programmet som ikke reagerer.

Hold passord og brukernavn oppdatert med iCloud-nøkkelring

iPad & iPhone-tips

Sliter du med å ha kontroll på alle de ulike passordene og brukernavnene dine i dag? iCloud-nøkkelring oppdaterer og hjelper deg med å holde oversikt over brukernavn og passord på alle enhetene dine. Nå kan du lære hvordan du aktiverer iCloud-nøkkelring på Macen, iPaden eller iPhonen din.

Slik kan du gjenopprette Mac til fabrikkinnstillinger

Mac-tips

Opplever du en treg Mac, har du planer om å selge eller gi bort maskinen din? Da kan det være en idé å gjenopprette Macen til fabrikkinnstillinger. Ved å gjenopprette Macen slettes alt av informasjon og alle personlige spor.

Sikkerhetskopiere iPhone – Slik gjør du det!

iPad & iPhone-tips

Gode rutiner for sikkerhetskopiering er gull verdt dersom telefonen din slutter å fungere eller om du mister den. iCloud gjør det svært enkelt å sette opp en automatisk sikkerhetskopiering av telefonen slik at ingenting går tapt hvis uhellet skjer. Dette tipset gjelder både iPad og iPhone, og fra nå av vil vi bruke iPhone om eksempel.

Så enkelt endrer du PIN-kode på iPhone

iPad & iPhone-tips

En PIN-kode er en personlig kode som du bruker for å åpne telefonen. PIN-koder brukes til å beskytte telefonen din slik at andre ikke får tilgang til innholdet. I en hektisk hverdag er det vanskelig å holde styr på alle kodene. Det er derfor lurt å endre til en kode som er lett for deg å huske. Dette tipset gjelder både iPad og iPhone, og fra nå av vil vi bruke iPhone om eksempel.

iCloud-sikkerhetskopi: slik kan du lagre og kopiere informasjon

iPad & iPhone-tips

Ved hjelp av iCloud-sikkerhetskopi kan du lagre og kopiere informasjonen du har på din iPhone, iPad eller iPod touch. Dette kan være svært nyttig dersom du skal skifte ut telefonen eller om den blir skadet eller mistet. Dette tipset gjelder både iPad og iPhone, og fra nå av vil vi bruke iPhone om eksempel.

Eplehjelp 5.0 – innlegg

Mac-tips

Ingress. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec hendrerit convallis neque ut lacinia. Donec rutrum congue leo sed tincidunt. Praesent consectetur eu tellus vitae consequat. Sed vitae vehicula nulla, eget ullamcorper felis. Vestibulum porta augue id massa posuere, eget tincidunt augue scelerisque.

Hvorfor er Bilder på Mac så vanskelig?

Mac-tips

Ukens tema er Bilder. Siden Apple erstattet iPhoto med Bilder i Yosemite for ganske nøyaktig ett år siden, får vi veldig mange spørsmål rundt dette. Mange sier det er uoversiktlig, vanskelig å hanskes med og at alt var bedre i iPhoto. Her er Henriks tanker, hva er dine? PS: Helgen 11. mars – 13. mars…

Markér bilder og filer på dine premisser

Mac-tips

Det finnes mange måter å markere bilder og filer på. Ofte blir det til at du får med ett eller flere du kanskje ikke skulle hatt, eller at du markerer ett og ett bilde for å få med de du vil ha. Ta en titt på disse tipsene for å få med deg akkurat de…

Del minnene med de du er glad i

iPad & iPhone-tips

Hvis du er som meg, tar du haugevis av bilder med iPhonen din – hele tiden. Alt for ofte blir disse bildene bare liggende uten at jeg gjør noe med det. For noen uker tilbake var noen av oss Eplegutta på ferie på Kapp Verde og i videoen over viser jeg hvordan de deles med de…

Sånn redigerer du bildene dine på 1-2-3

Mac-tips

I dag tar vi bilder med iPhone hver eneste dag. Noen ganger blir de bra, andre ganger tåler de litt redigering. iPhones egen redigeringsfunksjon tilbyr mange muligheter og lar deg gjøre minnene så flotte som mulig. Ta en titt på videoen over!

iCloud-tips 3/3: Topp 3 funksjoner

iPad & iPhone-tips

iCloud er mer enn bare synkronisering av kalender og e-post. Få med deg 3 av Henriks favorittfunksjoner i videoen over og se om du bruker de samme! PS: Kommende søndag 28.2.16 klokken 19.00 holder vi et eget webinar med fokus på iCloud. Vi deler våre tips og viser hvordan du kan få mest mulig nytte av…

iCloud-tips 1/3: Hva er egentlig iCloud?

iPad & iPhone-tips

Vi får stadig spørsmål om hva iCloud egentlig er, hvordan iCloud fungerer og hva som er så bra med det. Det er ikke tvil om at iCloud gjør hverdagen enklere og i videoen over forklarer Henrik hvordan det fungerer og hvordan du kan bruke det optimalt.  PS: Kommende søndag 28.2.16 klokken 19.00 holder vi et eget webinar med fokus…

Gratis webinar: Det viktigste du må vite om iCloud (+ de beste tipsene)

Mac-tips

Det er klart for enda et webinar, og denne gang er det iCloud som står for tur! Utfordringen for mange er ofte at man ikke forstår helt hva iCloud fungerer, og hvordan man skal bruke det ordentlig. Trykk her for påmelding og mer informasjon.   Vi egynner med å snakke om hva iCloud er og hvordan…

Bli mer effektiv: Rask tilgang til det du trenger

Mac-tips

Aktive hjørner er en flott måte å effektivisere Mac-hverdagen på. Ved å tilegne funksjoner til Mac-skjermens fire hjørner kan man blant annet raskt nå skrivebordet, varslingssenteret, Mission Control, sette maskinen i dvale eller aktivere skjermspareren superraskt. Når aktive hjørner er aktivert, drar du musepekeren nederst til høyre, venstre eller øverst høyre eller venstre. PS: Førstkommende…

Bli mer effektiv: Bytt raskt mellom programmer

Mac-tips

Denne tastatursnarveien er helt genial. Hos oss brukes denne hundrevis av ganger hver eneste dag og sørger for at vi får en fin, enkel og effektiv arbeidsflyt. Se videoen over for hvordan denne brukes i praksis. PS: Førstkommende torsdag 18.2 klokken 08.00 holder vi frokostseminar i våre lokaler i Oslo sentrum. Temaet er «Hvordan bruke…

Hvor sikkert er passordet ditt?

Mac-tips

Sikkerhet på nett og trygge passord er blitt viktigere enn noen gang. Følg disse seks rådene for å unngå datainnbrudd og finn ut hvor sikkert ditt passord er!

3 ting som gjør Macen din treg

Mac-tips

Sliter du med treg Mac, men ikke helt forstår hvorfor? Dette er de 3 viktigste grunnene til at Macen din er treg.

Januarrens 4/4: Reparer harddisken din

Mac-tips

Som med alt annet, blir Macen og harddisken gammel etter noen år. Det kan fort oppstå feil som gjør at maskinen ikke yter optimalt og noen av disse feilene ordnes etter etter en reparasjon av diskrettighetene eller Førstehjelp som det heter i El Capitan. Til tross for at dette høres komplisert ut, er det enklere gjort enn sagt.…

Sånn renser du Macen din – gratis webinar!

Mac-tips

Det er moro å endelig kunne invitere til årets første webinar! Dette er kanskje det viktigste webinaret vi holder og kan spare deg for mye irritasjon. Problemet til mange er at Macen er litt treg, badeballen snurrer og det er lite plass på harddisken. Listen kan bli lang! Trykk her for påmelding og mer informasjon.…

Januarrens 2/4: Gjør Macen raskere

Mac-tips

Sliter du med treg Mac? Dette er et enkelt grep for å gjøre den raskere. Du kan kontinuerlig optimalisere RAMen din for at Macen skal bruke energi på det du faktisk vil den skal gjøre. Se videoen over og last ned Memory Monitor fra denne siden. Søndag 24. januar klokken 19.00 holder vi gratis webinar med…

Januarrens 3/4: Bli kvitt unødvendige programmer

Mac-tips

Programmer og apper tar både plass og ytelse av Macen din. Vi anbefaler at du jevnlig tar går gjennom programmene dine og luker bort de du ikke bruker. Når du gjør dette er det noen ting du må passe på som vi går gjennom i videoen over. Ta en titt og sett i gang! AppTrap…

Januarrens 1/4: Fjern store filer på Macen din

Mac-tips

Med nytt år kommer nye muligheter. Ethvert nytt år bør startes med en frisk og rask Mac. Når en Mac har blitt brukt over lengre tid samler det seg opp mange programmer og filer man ikke trenger, som gjør Macen treg. For å få en raskere maskin kan det dermed være nyttig å slette store…

Hvordan ta flotte landskapsbilder

iPad & iPhone-tips

Av og til er utsikten for stor til å kunne få plass i et og samme bilde. Det var i hvert fall før iPhone kom med panoramabilder. Nå kan du ta bilder i over 180 grader. Det er på ingen måte vanskelig heller! Det første du trenger å gjøre er å åpne kamera-applikasjonen. Deretter trenger du…

Eplehjelp Julespesial (Gratis)

iPad & iPhone-tips

For å feire julen har vi laget noe vi er utrolig stolte av. En skikkelig Julespesial med hele 6 gratis videoer som tar for seg alt fra 6 tips for en frisk og rask Mac til og hvordan du blir mer effektiv. Eplehjelp Julespesial tar utgangspunkt i vår populære «Epleblokka». En liten blekke (på 36 sider) som tar for…

Epleblokka: en liten blekke med alt det viktigste du må vite om og huske å gjøre med eplene dine

iPad & iPhone-tips

Etter å ha drevet med opplæring og support i Apple-produkter i over 4 år har jeg lært utrolig mye om Apple-brukere. Folk er generelt veldig flinke, men det er utrolig hvor mange grunnleggende ting som går «over hodet» på folk. Derfor bestemte vi oss for å lage epleblokka. Epleblokka er en perfekt følgesvenn for deg med Mac,…

Nye Apple TV – den perfekte julegaven?

Mac-tips

De fleste som har hatt Apple-produkter en stund kjenner til Apple TV. Denne boksen fungerer som et mediesenter for din TV, og kan strømme innhold fra iTunes, Netflix, NRK med fler rett til din TV. Det hele skjer gjennom en HDMI-kabel. Denne høsten ble det lansert en ny Apple TV, med mange spennende og nye funksjoner!…

Sånn bruker du Mac, iPhone og iCloud for en litt mindre stressende førjulstid

iPad & iPhone-tips

Førjulstiden byr på mange utfordringer, men det kan være godt å vite at små enkle ting kan gjøre livet betydelig lettere. Her viser jeg deg hvordan du bruker Notater, Påminnelser, Kalender og iCloud på Mac og iPhone til å få bedre kontroll på julestria. Applikasjonene jeg bruker i videoen: Påminnelser Notater Kalender Safari iCloud sørger…

5 anbefalte gratis apper til din iPad!

iPad & iPhone-tips

Enten om du nettopp har skaffet deg en splitter ny iPad Pro eller iPad Air 2, vil du nok mest sannsynlig laste ned mange kule og nyttige apper med en gang. Hvis du sitter med en litt eldre iPad, ønsker du kanskje å oppdatere den med å installere noen nye apper. Det er appene som virkelig skiller iOS…

Del tastatur og hvil øynene på iPad

iPad & iPhone-tips

iPaden kan brukes til så mangt, men den meste brukte appen er nok Safari. Her finnes det flere ting du kan gjøre for en enklere Safari-hverdag og vi skal se på to av disse nå. Det første kan være løsningen for de med korte tomler. Tastaturet på iPad er vesentlig mindre enn på Mac, men samtidig…

Få kollektivtrafikk i nærheten til iPhone

iPad & iPhone-tips

De fleste iPhone brukere er kjent med Google Maps som den beste appen for veibeskrivelser til iPhone. Det fine med Google Maps er at appen ikke bare gir veibeskrivelser basert på bil og gange, men den også gir informasjon om kollektivtrafikk. Noen ganger er det praktisk med en veibeskrivelse fra A til B, men ofte ønsker jeg…

Tilpass varslinger på iPad og iPhone

iPad & iPhone-tips

Varslingssenteret gir deg en fin oversikt over aktiviteten på iPhone og iPad. Noen bruker dette aktivt, andre har det fylt opp av varslinger fra et halvt år tilbake. Jeg anbefaler alle å gjøre seg kjent med dette og bruke det på en best mulig måte. Du kommer til varslingssenteret ved å dra fingeren fra toppen…

Unngå å bli oppslukt av iPhone

iPad & iPhone-tips

I dag er iPhonen med deg overalt, uansett. Det har blitt en vanesak å sjekke telefonen annenhvert minutt for å holde deg oppdatert på Facebook, Snapchat, meldinger, e-post og annet som du har tilgang til. For mange blir det vanskelig å legge fra seg jobb, sosiale medier og nyhetsvarsler. Selv får jeg kjeft av min veldig…

35 Utrolige videoskjermsparere til Mac!

Mac-tips

Den nye Apple TV, som ble lansert i slutten av oktober kommer med en samling av slående vakre skjermsparere. Disse kan nå installeres på din Mac, ved å følge Eplehjelp sin enkle oppskrift. De 35 videoskjermsparerne er dag- og natt visninger av opptak fra den kinesiske mur, London, Hawaii, New York og San Fransisco. Følg…

Ett genialt Mac-tips: Delt skjerm i El Capitan

Mac-tips

En av de nye funksjonene i El Capitan er at du sømløst kan dele skjermen i to, mellom flere vinduer. Allikevel er det mange som sliter med å få det til. Vi skal se på hvordan det gjøres her.

Tre geniale Apple Watch funksjoner

iPad & iPhone-tips

Apple Watch er kommet til Norge, og mange er usikre på om dette er et produkt en faktisk trenger. Magnus har funnet fram tre geniale Apple Watch funksjoner som han mener gjør den absolutt verdt å skaffe. Han demonstrerer dem i videoen over. 1. Dikter meldinger Å skrive meldinger med et vanlig tastatur på Apple Watch…

2 kule funksjoner med iPhone 6S

iPad & iPhone-tips

Den nye generasjon iPhone, iPhone 6S og 6S Plus, kom til Norge i forrige uke, og vi har allerede skaffet oss to på kontoret. Vi har hatt god tid til å velge oss ut favorittfunksjoner. Magnus går igjennom de to i videoen over. Live Photos Live Photos er en av de nye funksjonene Apple bringer…

Bør du kjøpe Apple Watch?

iPad & iPhone-tips

Fredag 9.10.15, kommer Apple Watch for salg i Norge. Mange er skeptiske til om de har bruk for den og om den i det hele tatt har noe nytte for seg. Tidligere i sommer fikk vi ordnet to Apple Watch fra USA og vi har brukt de siden. Her har du våre tanker! Apple Watch…

Bør du kjøpe iPhone 6S?

iPad & iPhone-tips

Imorgen, fredag 09.10, kommer Apple Watch og den nye generasjonen iPhones til Norge. Apple skriver om iPhone 6S og 6S Plus at «Det eneste som ikke har endret seg er alt» –  uten at den nye generasjonen skiller seg veldig fra den gamle utseendemessig. Vi skal se litt på hva som er nytt, og besvare…

To enkle og nyttige tips i El Capitan

Mac-tips

Gjem Menylinjen og sveip for å behandle e-post er to nye funksjoner som har kommet i Apples nye operativsystem. El Capitan har først og fremst fokus på ytelsesforbedringer, men det er mange nye og spennende funksjoner som har kommet. Nå skal vi gå gjennom to av disse som gir deg bedre arbeidsflyt. Du kan gjemme Menylinjen og…

Bli kvitt programmer som starter automatisk

Mac-tips

Hender det at du blir irritert over programmer som starter automatisk når du logger på? Det blir jeg. Macen oppleves mye tregere ved oppstart, når det også åpnes en hel del andre applikasjoner. Det er enkelt å få gjort noe med. Det første du må gjøre er å gå i Brukere og grupper i Systemvalg. Her får du…

Hvordan redusere bruk av mobildata på iPhone

iPad & iPhone-tips

Det er mange som ofte får seg en uhyggelig overraskelse når telefonregningen kommer. Det er ikke uvanlig å overskride mobildatapakken i abonnementet. Denne i denne artikkelen tar jeg for meg 3 tips som reduserer bruken av mobildata på iPhone. Skru av WiFi-hjelper Nytt i iOS 9 er at du kan assistere WiFi med mobildata. Er…

Geniale funksjoner i Notater på Mac, iPad og iPhone

iPad & iPhone-tips

Notater er et av de mest populære programmene til Mac og det er ikke så rart. Notater er et flott lite notatprogram som er forhåndsinnstallert på alle Mac, iPad og iPhoner. Ved riktig bruk av iCloud får du også alle notatene dine til å synkronisere sømløst mellom alle ‘eplene’ dine. Lenge har Notater vært et…

3 nyttige Safari-tips i El Capitan

Mac-tips

30. september 2015 kom det hittil nyeste operativsystemet for Mac, El Capitan. Dette kom først og fremst med store ytelsesforbedringer, men det er også flere nye og nyttige funksjoner. To av disse har vært etterspurt lenge og finnes i Safari, så la oss ta en titt på de under. 1. Enkel tilgang til dine favorittsider I Safari…

Hva er nytt i El Capitan

Mac-tips

30. september 2015 kom det hittil nyeste operativsystemet for Mac, El Capitan, og vi er veldig spente! El Capitan er det vi kaller en forbedringsoppdatering, og skal primært gjøre brukeropplevelsen bedre og raskere. Allikevel følger det også med mye nytt i El Capitan. Hva ser du her. På lik linje som med iPad er Split View,…

Sånn oppdaterer du Macen din til El Capitan på 1-2-3

Mac-tips

El Capitan er det nyeste operativsystemet i rekken av Mac operativsystemer. Versjonen heter Mac OS X El Capitan og innfører en rekke nye funksjoner og forbedringer for deg som Mac-bruker. Les disse viktige artiklene: Pass på dette når du oppdaterer til El Capitan Burde du oppdatere til El Capitan Sånn oppdaterer du til El Capitan 1. Åpne Mac…

Oppdatere til El Capitan, eller vente?

Mac-tips

30. september 2015 kom det hittil nyeste operativsystemet for Mac, El Capitan, og mange lurer på hvorvidt det er smart å oppdatere. Mange Mac-brukere har slitt med tidligere oppdateringer, og særlig i lys av iOS 9 problemene vegrer mange seg for å oppdatere til El Capitan. Denne artikkelen forteller deg hvorvidt du burde oppdatere. Les også: Pass…

Pass på dette når du oppdaterer til El Capitan

Mac-tips

El Capitan er den nyeste versjonen av Mac-operativsystemene og gjøres tilgjengelig for alle 30. september 2015. Denne oppdateringen kommer med flere nye og lenge etterpurte funksjoner som vil gjøre det enklere å multitaske og gi deg en mer sømløs og effektiv Mac-hverdag. Før du oppdaterer til Mac OS X El Capitan, er det flere ting som er smart og bortimot nødvendig…

iOS 9.0.1 er lansert – løser "Skyv for å oppdatere"

iPad & iPhone-tips

Det viste seg å være enklere sagt enn gjort å oppdatere til iOS 9 for iPad og iPhone. Dessverre stoppet oppdateringen på «Skyv for å oppdatere» for veldig mange. Noen har fått løst problemet, men andre sitter fortsatt fast. Nå har Apple lansert en oppdatering, iOS 9.0.1, og denne skal løse problemene.   For å unngå komplikasjoner…

Få bedre batteri og raskere iPhone etter oppdatering til iOS 9

iPad & iPhone-tips

Mange har rapportert at både ytelse og batteri har blitt dårligere etter å ha oppdatert til iOS 9. Dette er ikke uvanlig etter systemoppdateringer, og det er mulig å gjøre noe med. Hvordan ser du her. Forbedre batteritid 1. Lysstyrke En av de tingene som påvirker batteritiden mest er lysstyrke. Jo lavere lysstyrke, jo lenger batteritid. Det…

Løsning på iOS 9-problem: Nedgradere fra iOS 9 til iOS 8.4.1.

iPad & iPhone-tips

Det er mye frustrasjon over Apples nye operativsystem, iOS 9, og spesielt med problemstillingen «Skyv for å oppdatere» som vi har skrevet en potensiell løsning på her. Dessverre ser denne løsningen ikke ut til å fungere for alle, så her kommer vi med en nødløsning. Denne innebærer å gå tilbake til det tidligere operativsystemet, iOS 8.4.1.…

Topp 5 funksjoner i iOS 9

iPad & iPhone-tips

iOS 9 er fortsatt rykende ferskt, og vi har funnet fram de funksjonene vi liker aller best. Mange etterlengtede funksjoner er endelig på plass og du kan se vår topp 5-liste under! PS: Førstkommende søndag klokken 19.00 holder vi gratis iPad-webinar. Målet er at du skal bli bedre kjent med og få mer nytta av iPaden din.…

Hjelp: Enheten står fast på "Skyv for å oppdatere"

iPad & iPhone-tips

Etter at iOS 9 ble tilgjengelig for nedlasting, har vi fått en storm av henvendelser fra fortvilede brukere. Mange opplever at ikke alt er som det skal med det nye operativsystemet. I denne artikkelen løser vi et problem mange sliter med. Dette er kanskje den «erroren» vi har fått mest tilbakemeldinger på. Etter oppdatering lar…

Sånn oppdaterer du til iOS 9 på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Det nyeste operativsystemet for iPhone, iPad og iPod Touch er endelig klart for alle å laste ned. Dette heter iOS 9 og kommer etter det forrige, iOS 8.4.1. Mange har ventet på dette og det er flere nye funksjoner og ytelsesforbedringer, så nå er det bare å laste ned og installere. Her viser vi deg…

Pass på dette før du oppdaterer til iOS 9

iPad & iPhone-tips

I flere måneder har iOS 9 kun vært tilgjengelig for utviklere, men onsdag 16. september er det fritt frem for alle å oppdatere til det nyeste operativsystemet. Vi har sniktittet på endringene og de nye funksjonene ser veldig lovende ut. For at din iPhone, iPad eller iPod Touch skal gjennomgå en smertefri installering eller oppdatering er det…

Hva betyr Apples lansering for deg?

iPad & iPhone-tips

Onsdag 9.9.2015 holdt Apple lansering foran 7000 tilskuere i San Fransisco. Det var knyttet store forventinger til hva som skulle komme og som mange ganger før, ble disse forventningene innfridd. Under følger en oppsummering av det viktigste som ble lansert og hva det innebærer. Apple Watch Tidligere i år kom Apple Watch på markedet i…

Hva kan vi forvente av ny iPhone?

iPad & iPhone-tips

I forkant av morgendagens Apple-event (09.09.15), har jeg samlet tankene om hvilke oppdateringer vi kommer til å se på de nye iPhonene. Mange, meg inkludert, gleder seg til dette. I år, som alle andre år, er det god grunn til det. Apple har i løpet av årene fått en rimelig forutsigbar syklus på sine lanseringer. Vi kan dermed…

4 triks for en bedre meldingsopplevelse

iPad & iPhone-tips

Vi har funnet fram 4 triks som gjør deg til en meldings-guru. De er lette å utføre, men ikke like lette å finne. Se videoen over, og få en bedre meldingsopplevelse! 1. Lag snarveier i meldinger Du kan lage snarveier under Instillinger → Generelt → Tastatur → Snarveier. Her kan du angi ønsket snarvei. Jeg valgte «Kom igang». 2. Videresend…

To kjappe tips for effektiv iPhone-bruk

iPad & iPhone-tips

Jeg har funnet fram til to litt skjulte triks på iPhone og iPad som har gjort meg mer effektiv. Jeg hadde aldri hørt om noen av dem, enda de begge er banalt enkle! Det første trikset omhandler tastatur. Når du skriver meldinger og trenger å skrive tall, er det tungvint å måtte bytte til talltastaturet hver…

Epletips om Apple Watch

iPad & iPhone-tips

Vi har nå hatt eksemplarer av Apples nye klokker tilgjengelige en stund, og har testet og brukt etter beste evne. Alle har gjort seg opp hver sin mening, og vi er ikke enige på alle punkter.

Få bort irriterende Java-melding

Mac-tips

Det siste halve året har jeg irritert meg grønn over en Java-beskjed som popper opp når jeg minst ønsker det. I utgangspunktet er jeg opptatt av at programmene jeg bruker er oppdatert til siste versjon, og det er nettopp derfor dette har blitt et ordentlig irritasjonsmoment. Jeg er 100% sikker på at jeg har oppdatert…

Ny oppdatering for iPhone, iPad og Mac

iPad & iPhone-tips

Nylig slapp Apple en oppdatering for sine to operativsystemer, iOS og OS X. iOS er operativsystemet for iPhone og iPad, mens OS X er systemet som sørger for at Macen din fungerer. Det er ventet at dette er den siste oppdateringen i OS X Yosemite og iOS 8 før OS X El Capitan og iOS 9…

Våre tanker og førsteintrykk av Apple Watch

iPad & iPhone-tips

Endelig kan vi pakke ut våre to splitter nye Apple Watch! Siden lansering av klokken i Norge lar vente på seg, måtte vi få en veninne til å ta med seg to klokker hjem fra USA

Sånn setter du opp Apple Watch

iPad & iPhone-tips

Vi har smurt oss med tålmodighet og ventet på dagen Apple Watch lanseres i Norge. Denne viser seg å la vente på seg, så da en venninne var i USA, var vi så heldige at hun tok med to hjem til oss. Forventningene er spredd innad i epletips.no og noen er mer oppspilt enn andre. Vi…

Bli kjent med Apple Music

iPad & iPhone-tips

Etter å ha kjøpt Beats by Dre i fjor, har det lenge vært ventet at Apple skal lansere sin egen strømmetjeneste for musikk. I begynnelsen av Juni presenterte de resultatet som har fått navnet Apple Music. Vi har brukt det i knappe 12 timer og så langt ser det lovende ut. Først må du laste ned…

3 apper som garantert gjør ferien bedre

iPad & iPhone-tips

Mange er på ferie i utlandet, som kan by på uante problemer med mobile enheter. Vi har satt sammen en guide med 3 apper som gjør ferien enklere og billigere. 1. Tripadvisor Fantastisk applikasjon som gir deg oversikt over, og vurdering av alle lokale restauranter, cafeer og hoteller. 2. Valuta+ Særlig i disse tider da valutaen…

Hvordan bruke iCloud Bildedeling

iPad & iPhone-tips

iCloud Bildedeling er et utrolig hendig verktøy. Den gjør at du enkelt kan dele bilder og videoer med de du ønsker, helt sømløst. Du oppretter et album familie og venner kan ”abbonere” på. De kan da se bildene du legger der, kommentere på dem, og blir varslet når du legger til nye. Det forutsetter at…

Unngå datasmellen i utlandet

iPad & iPhone-tips

Du kan få deg en kjedelig overraskelse dersom du ikke er påpasselig med databruken i utlandet. Mobilsurfing i utlandet koster det hvite ut av bananen, og det bør gjøres med omhu. Her er et par enkle tips til hvordan du kan spare gode penger.   1: Skru av mobildata og dataroaming Under Instillinger – Mobilnett…

Hvordan unngå overopphetet iPhone

iPad & iPhone-tips

Mange på utenlandsferie sliter med at iPhonen fra tid til annen blir overopphetet. At småelektronikk ”koker” er ikke et fenomen vi er veldig vant med her i Norge, men det forekommer her også. Dette går over når iPhonen omsider blir kald, så mange avskriver kanskje dette problemet litt for fort. Det kan være en dyr…

Rullerende skrivebordsbakgrunn på Mac

Mac-tips

Har du hatt lyst til å ha en bildefremvisning som skrivebordsbakgrunn? Det er fullt mulig, og veldig enkelt. Følg videoen eller oppskriften under! Kort: Gå til Systemvalg → Skrivebord og Skjermsparer → Huk av for «Endre bilde» og velg deg et ønsket tidsintervall. 1: Gå til Systemvalg Gå til Systemvalg via Dock, Menylinje eller Spotlight. 2: Velg «Skrivebord og Skjermsparer»…

Kopier tekst uten formattering

Mac-tips

De aller fleste kan hurtigtastene for å kopiere og lime inn tekst. De sparer deg mye tid! En ting mange syntes er irriterende når en skal kopiere tekst fra internett, er at tekstformatteringen blir med, og ødelegger dokumentet. Med tekstformattering mener jeg størrelse, farge, font eller liknende. Det finnes faktisk en hurtigtast for å lime inn tekst…

Så lett er det å signere vedlegg

Mac-tips

Scanneren hører fortiden til. Å signere vedlegg har aldri vært lettere. Det eneste du trenger er faktisk bare en styreflate!   Dersom du skal signere et vedlegg, er det blitt mye enklere. Åpne vedlegget i Markup, ved å trykke på den lille pilen oppe til høyre i vedlegget. Klikk på signaturtegnet (som vist på videoen under) Skriv din…

Så enkelt er det å rydde skrivebordet

Mac-tips

Er du lei av å ha et skrivebord som ser ut som det under? Det er lett å lage kaos på skrivebordet, men det er ofte vanskelig å rydde opp i det. Jeg har funnet en måte som er veldig enkel og grei!

Bytt bruker med bare to klikk

Mac-tips

Dersom det er flere som bruker en Mac, er det absolutt å anbefale å opprette en bruker til hver person. Da kan du holde dokumentene dine for deg selv, og personliggjøre innstillingene, uten at alle blir berørt. Det er også lett å bytte bruker. Det tar faktisk kun to klikk. I Menylinjen står navnet til den personen…

6 morsomme Spotlight-knep

Mac-tips

Spotlight er Macens formidable søkefunksjon. Du kan åpne programmer, finne filer og egentlig gjøre det aller meste med den kraftige søkemotoren. Spotlight åpner du med cmd+mellomrom Her er en liste over seks Spotlight-triks du sannsynligvis ikke visste om! 1. Kalkulator Du kan slutte å bruke tillegget Kalkulator! Du sparer masse tid på å gjøre alle kalkulasjoner i Spotlight.…

Sånn kan du redigere vedlegg rett i Apple Mail

Mac-tips

Med OS X Yosemite kom også Markup Mail. Markup Mail er i enkelhet en funksjon som tillater deg i større grad å redigere vedlegg i Apple Mail. Dette er svært praktisk, når man for eksempel reviderer et bilde, et dokument eller rett og slett bare tuller rundt. Jeg skal gå igjennom funksjonene i denne artikkelen.…

Den magiske Alt-knappen

Mac-tips

Visste du at Alt-knappen på tastaturet ditt er en dør til «skjulte» menyer? Ved å bruke den får du opp vesentlig flere menyvalg du ellers ville funnet i Systemvalg. Her er en liste med en brøkdel av Alt-knappens skjulte funksjoner. 1. Tving programmer til å avslutte Ved å holde inne Alt når du høyreklikker på et program…

3 Mac-knep som definitivt gjør deg kjappere

Mac-tips

Vi har funnet fram tre kjappe Mac-triks som garantert gjør deg mer effektiv. Ta en titt, da vel! 1. Bruk Spotlight som kalkulator Du kan slutte å bruke programmet Kalkulator! Du sparer masse tid på å gjøre alle kalkulasjoner i Spotlight. Spotlight er Macens egen søkemotor, der du kan søke opp filer og programmer på maskinen.…

17. mai-råd fra epletips

iPad & iPhone-tips

Norges store festdag er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg. Barn og voksne møter opp for å gå i eller se på barnetog, og spise iskrem. Men det forekommer også mye lommetyveri. Vi tar for oss et par tips for å sikre deg mot iPhone-tyveri. 1. Sett på kode En kode på telefonen er en…

Skru av varslinger på Mac, iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Når du virkelig trenger å konsentrere deg, eller å samle tankene, kan det være irriterende med varslinger og påminnelser fra både Mac, iPad og iPhone. Jeg setter i alle fall stor pris på litt fri fra enheter. I denne artikkelen tar jeg for meg hvordan du med et par trykk eller sveip kan stilne enhetene…

Bilderedigering i Bilder

Mac-tips

Som de aller fleste nå har fått med seg, er Bilder trygt i havn og iPhoto på vei ut. Denne uken har jeg tatt en titt på redigeringsmulighetene som kommer med Bilder. De ligner veldig på de mulighetene du har med iOS, men de er vesentlig kraftigere. NB! Førstkommende søndag 9. november holder vi et…

Hva er iCloud-bildebibliotek

iPad & iPhone-tips

Bruke du iCloud med Bilder holder du minnene dine trygt lagret og oppdatert over de ulike enhetene dine — også hvis du for eksempel skulle miste iPhonen din.

Hvordan slå på iCloud Bildestrøm

iPad & iPhone-tips

Min bildestrøm er for å importere bilder fra enheter som ikke har iCloud-bildebibliotek. iCloud Bildestrøm lagrer bare de siste 1000 bildene, eller bilder fra de siste 30 dagene. Til forskjell fra iCloud-bildebibliotek bruker ikke Bildestrøm lagringsplass på iClouden din. Begge funksjonene krever derimot en iCloud-bruker.

8 smarte Safari-triks

Mac-tips

Safari er Apples egen nettleser. Den er god og sterk og kommer med alle Apple-enheter. Safari 8, som kom med Yosemite er særlig bra. Vi har funnet fram 8 triks som gjør Safari til den avgjort beste nettleseren! 1. Bokmerker Du kan enkelt se bokmerkene dine, ved å markere adressefeltet. De vil vises i en mappe som…

3 råtøffe funksjoner med nye iOS 8.3

iPad & iPhone-tips

Du har kanskje lagt merke til at det er kommet en ny versjon av iOS. Den iOS 8.3 og inneholder som vanlig mange feilrettinger, men også noen nye funksjoner..

Legg kalkulator i Varslingssenteret

Mac-tips

Visste du at du kan legge til tillegg i Varslingssenteret? Det fant jeg nylig ut, og det sparer meg mye tid. Fra før ligger kalender, påminnelser, været og aksjer der

Ny Mac-oppdatering: iPhoto erstattes

Mac-tips

En ny versjon av Yosemite er kommet og klar for nedlastning, og mange ting er nytt. Den heter OS X 10.10.3. Du tenker kanskje at det nettopp kom et nytt operativsystem, og har ganske rett. Denne versjonen inneholder ny programvare og mange viktige feilopprettninger og forbedringer. Bilder erstatter iPhoto Blandt de tingene som er nytt, er Bilder. Bilder…

Hvordan endre ringetone på iPhone

iPad & iPhone-tips

Å endre ringetone på iPhone er ganske enkelt, men det er allikevel flere som lurer. I denne artikkelen tar jeg for meg hvordan man gjør det.

Lag ditt eget vibrasjonsmønster

iPad & iPhone-tips

Jeg snublet nylig over muligheten for å lage ditt eget vibrasjonsmønster. Altså kan du selv bestemme hvordan telefonen din skal vibrere hver gang du får varslinger.

Streaming på iPad

iPad & iPhone-tips

Nå som mange kanskje returnerer fra påskeferie har vi et tips som kanskje kommer særlig godt med i bilen om du har med deg bråkete barn. Det er 3 streamingtjenester til iPad vi gjerne vil dele! iPad åpner for en hel verden med underholdning. Dette er våre streamingtips til iPad. 1. NRK Statskanalen har faktisk en vidunderlig…

Få de beste skifallene på sakte film!

iPad & iPhone-tips

Hytteturer i påsken er ofte fylt med litt action. Om det er slalom eller hoppkonkurranse. iPhone 5S og nyere har en funksjon skreddersydd for dette: saktefilm.

Ta de beste påskebildene med ett enkelt knep!

iPad & iPhone-tips

Påsken er høysesong for bilder, og hvorfor bruke noe annet enn iPhonen? Vi har tidligere skrevet om hvordan du best kan utnytte kameraet her, men..

3 påskeapplikasjoner til iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Nå som påsken er her, og mange flykter til respektive hytter og krypinn har vi noen apper å anbefale! Påsken er tid for tradisjon. Om det er hoppkonkurranse..

Ta med påskekrimmen på iPaden eller iPhonen

iPad & iPhone-tips

Nå som det er ferie, er det deilig å legge bena høyt å lese bok. Kanskje særlig nå i krimhøytiden, påsken. Denne artikkelen omhandler iBooks…

Vis batteriprosent på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Det er ikke alltid greit å tyde hva batteriindikatoren egentlig viser. Plutselig har du kanskje mye mindre enn du først trodde.

Gjestebruker på Mac

iPad & iPhone-tips

Det er mange årsaker til å du bør benytte deg av gjestebruker. Kanskje fordi du deler Macen med noen andre, eller fordi du ofte låner den bort.

Hjelp: Epostadresse vises i stedet for navn i Meldinger!

iPad & iPhone-tips

Vi har fått flere forespørsler om å ordne opp i en feil med Meldinger. Mange sliter med at epost-adressen vises i stedet for navn. Dette er årsak til problematikk, og veldig irriterende. Det er en forholdsvis enkel løsning på dette problemet. Allikevel har jeg hisset meg voldsomt opp over å ikke finne den! Under Instillinger → Meldinger →…

Tre geniale applikasjoner for en bedre arbeidsdag

Mac-tips

Å jobbe på Mac er enkelt og behagelig. Allikevel er det alltid et forbedringspotensiale! Jeg har funnet tre applikasjoner som gjør det mer behagelig, lettere…

Sånn lagrer du og får orden i filene dine på Macen din

Mac-tips

Det er ikke alltid greit å vite hvor filene du lagrer blir av når du trykker på «Arkiver». Det skjer meg oftere enn jeg liker å innrømme at jeg ikke finner…

Slå av tastaturklikking på iPhone, iPad og iPod Touch på 1-2-3

iPad & iPhone-tips

Du tenker kanskje ikke over det selv, men noen plages av lyden tastaturet lager når andre skriver på iPhone, iPad eller iPod Touch. Det kan være din egen tastaturklikking eller damen ved siden av deg på bussen. Å slå av lyden er utrolig enkelt og det kan spare deg for et mulig irritasjonsmoment i fremtiden. 

Skriv uten å løfte en finger!

iPad & iPhone-tips

En av de nye, store forbedringene som kom med Apples iOS 8 til iPhone og iPad, er at du nå kan laste ned tredjepartstastaturer. Det betyr tastaturer utviklet av andre enn Apple. Det mange særlig gledet seg til, var tastaturet SwiftKey; et tastatur som gjør at du knapt trenger å løfte en finger når du…

Få morsomme smilefjes på iPhone, iPad og Mac!

iPad & iPhone-tips

Du har kanskje sett alle de morsomme smilefjesene man kan sende med iPhonen. Disse kommer fra et tredjepartstastatur ved navn Emoji…

Få hvilken som helst nettside i docken!

Mac-tips

Det aller meste av Mac-bruk går over internett. Der har vi jobb, venner, og det aller meste av interaksjon på datamaskinen. Vi har alle nettsider vi besøker flere ganger om dagen, nettsider som godt kunne vært applikasjoner. Vi har funnet en applikasjon som gjør nettopp dette – gjør nettsider til applikasjoner. Den heter Fluid, og gjør…

Oppdater programmer i bakgrunnen!

Mac-tips

Om du er som meg, ser du deg kanskje lei av at Macen spør om du har lyst til å oppdatere programvare, og omstarte maskinen. Det kommer ofte oppdateringer til…

Dra ned meldingsvarsler!

iPad & iPhone-tips

Visste du at du kan besvare meldinger, uten å åpne meldingen? Det hele er veldig enkelt. Vi skal gå igjennom det her, i dette kjappe tips & trikset.

Merk dine favorittbilder!

iPad & iPhone-tips

Vi oppdager stadig nye funksjoner vi ønsker å dele med dere! Dagens funn er en snedig funksjon i bilder på iOS (iPhone og iPad). Vi har funnet en måte du enkelt kan lage et album med dine favorittbilder…

Oppdatere fra Snow Leopard til Mavericks

Mac-tips

Mange av de vi snakker med kjører eldre operativsystemer på Macene sine. Mange fordi de liker det, men noen også fordi de syntes det er skummelt…

Ukesnummer i Kalender på Mac

Mac-tips

Igår skrev vi om hvordan iPhone og iPad kan vise ukesnummer i kalenderen. Flere har lurt på om dette også er mulig på Mac, og det er det absolutt…

Ukesnummer på kalender

iPad & iPhone-tips

Visste du at du kan få ukenummer på kalenderen på iPhone og iPad? Det visste ikke jeg, og det har vært fryktelig frustrerende! Nå har jeg derimot lært det…

Reklamefri søkemotor

Mac-tips

Når du benytter deg av Google, er ikke resultatet du før alltid relevant. Søkeresultatet er basert på hvor du befinner deg, hva du liker, hvor på nettet du har vært…

Familiedeling: Flere kontoer – ett iTunesbibliotek

iPad & iPhone-tips

Det har tidligere vært krunglete å få delt iTunes bibliotek med familiemedlemmer. Dette er nå mulig med noe som kalles Familedeling, etter…

Vis fram bilder med Apple TV

iPad & iPhone-tips

Lite er hyggeligere enn å mimre med gamle bilder, særlig nå i juletiden. Denne artikkelen tar for seg hvordan du enkelt kan vise frem bilder fra året som har gått fra iPad eller iPhone…

Lag julehilsen med iPhoto

Mac-tips

Julen er en hektisk tid, og det er ikke alt du rekker å gjøre. Det begynner å bli for travelt å sende julekort, men vi har en rask og god løsning for å kjøpe litt mer tid i julestria…

Funksjonen som gjør netthandel enda enklere

iPad & iPhone-tips

I rekken av nye, praktiske funksjoner til iOS 8 (iPhone/iPad) sparer ikke Apple på kruttet. Den unge…

Organisér hjemskjermen din

iPad & iPhone-tips

Det er kort vei fra en ryddig Hjemskjerm til et rot av farger og ikoner. Siden det er fint å beholde iPhonens eller iPadens stilrene og ryddige inntrykk og upraktisk å måtte bla igjennom syvogtyve…

Bedre batteritid på Macen din (OS X Yosemite)

Mac-tips

Vi har fått mange tilbakemeldinger på at Macens batteritid har blitt betraktelig kortere etter å ha oppdatert…

Hvordan sette opp Macen for å sende SMS

Mac-tips

Vi i epletips.no klarer ikke slutte å glede oss over OS X Yosemites nye Continuity. Dette er en funksjon som knytter Macen tettere sammen med…

Liker du ikke gjennomsiktigheten i Yosemite?

Mac-tips

OS X Yosemite ga Macen et ganske nytt utseende. Mye ser bedre ut enn det gjorde før, mer likt utseendet på…

Hvordan sende meldinger og ringe med Mac

Mac-tips

Med OS X Yosemite kom et tillegg som heter Continuity. Dette knytter simpelthen Macen din og iPhonen…

Signere dokumenter med styreflaten

Mac-tips

Nå som Mac OS X Yosemite er ute, og mange har fått oppdatert Macen sin, er det på tide å utforske alle de nye og kule funksjonene. En etterlengtet en er at man nå kan signere dokumenter med styreflaten, rett i Apple Mail. Man har med OS X Yosemite generelt mer frihet til å behandle…

Pass på dette når du oppdaterer til Yosemite

Mac-tips

Hei! For mannen og dama i gata, kan alt dette virke noe ukjent og forvirrende. Hvis du synes mange av disse ord og uttrykkende er uklare, anbefaler vi deg på det sterkeste at du ser vårt Ny på Mac-kurs. Har du kontroll, er det selvfølgelig bare å lese videre. OS X Yosemite er den nyeste versjonen…

Sånn oppdaterer du Macen din til Yosemite på 1-2-3

Mac-tips

Yosemite er det nyeste operativsystemet i rekken av Mac operativsystemer. Versjonen…

Hva er nytt i Mac OS X Yosemite?

Mac-tips

OS X Yosemite (Mac OS X 10.10) er den siste versjonen av operativsystemer for Mac. En rekke nye funksjoner og muligheter følger følger, men for mange kommer nok det visuelle…

Pass på dette når du oppdaterer til Yosemite

Mac-tips

OS X Yosemite er den nyeste versjonen av Mac-operativsystemene. Et overhalt/redesignet brukergrensesnitt (det visuelle)…

Hvordan ta backup med TimeMachine på Mac

Mac-tips

«Å være for opptatt til å ikke ta backup av Macen din er det samme som å ikke ha tid til å ta på seg setebeltet når du kjører bil» Det vil si; du bare må gjøre det. Denne artikkelen viser det hvordan du setter opp TimeMachine. Vil du ikke lese alt dette kan du…

Gi filer etiketter i Finder

Mac-tips

Å ha et ryddig mappesystem er veldig smart, men kan være tungvint. Det kan ta tid å finne fram til hvor du skal lagre alt, på samme måte som det kan være vanskelig å åpne den rette filen i et rotete…

Aktive hjørner

Mac-tips

Aktive hjørner er en flott måte å effektivisere Mac-hverdagen på. Ved å tilegne funksjoner til Mac-skjermens fire hjørner kan man blant annet raskt nå skrivebordet, varslingssenteret, Mission Control, sette maskinen i dvale…

Fem raske og enkle styreflate-tips

Mac-tips

Flaten du styrer pekeren med heter, ikke overraskende, Styreflate. Den har mange funksjoner som ikke er så greie å få med seg. Styreflaten kan tilpasses etter dine ønsker og behov…

Ett enkelt tips for raskere Mac

Mac-tips

Har du tenkt på hvor mye tid du bruker på å vente på datamaskinen? At Macen er treg kan være utrolig frustrerende, og forstyrre arbeidsflyten. Heldig for oss finnes det et triks som gjør Macen raskere…

Hal ut batteritiden på din Mac

Mac-tips

Det er deilig å bruke Macen uten å bære rundt på en lader. På den annen side, er det også deilig å ha strøm på maskinen. Batteritiden på en Mac blir, i likhet med alle andre datamaskiner…

Hvorfor bruke Påminnelser

iPad & iPhone-tips

Påminnelser på iPhone og iPad er en applikasjon som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener. Du kan bare kaste alle post-it lapper du har, og vaske vekk alt du har skrevet på hendene…

Kontrollér iPhonen med øreproppene dine

iPad & iPhone-tips

Apples egne ørepropper, eller alle ørepropper med mikrofon og kontroll har funksjoner du kanskje ikke visste om. De er ikke bare til å trykke på Play…

De 10 viktigste Tastatursnarveiene

Mac-tips

Disse 10 tastatursnarveiene må du kunne! Tastatursnarveier er en genial møte å utføre både enkle og kompliserte kommandoer ved å trykke en, to eller flere taster på tastatur ditt. Det…

Anbefalte programmer til Mac

Mac-tips

Macen kommer godt utstyrt med de nødvendige programmene. Likevel finnes det mye man kan laste ned, for å gjøre opplevelsen av maskinen enda bedre. Her er en liten liste over 10 ting du trenger…

Spotlight på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

På de eldre programvarene til iPhone og iPad, kunne man dra helt til venstre på hjemskjermen for å søke på iPhonen. Ganske likt Spotlight på Mac. Da iOS 7 kom, ble denne manøvren annerledes…

Multitasking på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Tro det eller ei, men det har ikke alltid vært slik at iPhone og iPad kan kjøre flere applikasjoner på en gang. iOS 4 var den første oppdateringen som tillot Multitasking. Nå kan man spille…

Lag en "app" av et nettsted!

iPad & iPhone-tips

Har du et nettsted du besøker ofte? For eksempel sportsseksjonen i en nettavis, en blogg eller epletips.no. Det er tungvint å alltid gå igjennom Safari for å finne det frem igjen. Det…

To iPhonetriks du ikke visste om

iPad & iPhone-tips

Her kommer det to iPhone- og iPadtriks du trolig ikke kjenner til fra før. Visste du for eksempel at du kan angre på sletting av en mail, enda det ikke finnes noen angre-knapp? Eller…

Finn min iPhone

iPad & iPhone-tips

Når du først får deg en ny iPhone eller iPad, og sykroniserer den med iCloud, får du et valg som heter «Finn min iPhone». Kanskje tenker du som jeg at det er unødvendig å ha denne funksjonen på. «Jeg mister da aldri telefonen!» Jeg hvertfall tenkte det…

Lag snarveier i Meldinger

iPad & iPhone-tips

Visste du at du kan lage tastatursnarveier på iPhone? For eksempel er å måtte skrive en melding med «Er på vei» mange tastetrykk for et lite budskap. iPhonen tillater deg å skrive…

Få bedre oversikt ved å gruppere kontakter!

iPad & iPhone-tips

I iCloud kan du enkelt gruppere kontakter. Du kan samle familie, venner eller kollegaer i en felles gruppe. Da kan du for eksempel sende gruppemeldinger til familien, uten å måtte velge ut fra kontaktlisten.

Rask og enkel fildeling på Mac

iPad & iPhone-tips

Når man skal dele filer mellom enheter, har man vendt seg til å bruke minnepinne eller sende en mail. En funksjon på Mac og iPad som gjør fildeling mye lettere, er AirDrop. Dette tillater…

Hva er Varslingssenteret?

iPad & iPhone-tips

Det finnes en smart funksjon til iPad og iPhone som heter Varslingssenter. Denne funksjonen tillater deg å få tilgang til ting som kalender, avtaler og varslinger uten å måtte åpne telefonen. Varslingssenteret vil spare deg både tid og frustrasjon, og generelt gjøre din hverdag enda litt enklere. Varslingssenteret er lett å få tilgang til. Ganske likt som kontrollsenter,…

Hva er Kontrollsenteret?

iPad & iPhone-tips

En nyttig funksjon som kom med iOS 7, er Kontrollsenteret. Kontrollsenteret tillater deg å styre iPaden eller iPhones grunninstillinger, og komme deg raskt til praktiske apper…

Skjermbilder på iPhone og iPad

iPad & iPhone-tips

Du har kanskje sett allerede at vi har mye skjermbilder i artiklene våre. Disse er fine, ikke bare til å illustrere ting, men også til å memorere samtaler, kalendere eller andres bilder. Det er ikke veldig vanskelig å gjøre, men det kan være vanskelig å finne ut hvordan. Derav denne artikkelen. Nedenfor ser du en…

Fem Finder-tips for bedre arbeidsflyt

Mac-tips

Finder er Macens filutforsker og på mange måter også maskinens ryggrad. Her ligger alle filene på maskinen din, alt fra skjulte systemfiler til dokumenter, bilder og musikk. Finder fungerer…

Bruk TVen som skjerm

iPad & iPhone-tips

Med operativsystemet Mountain Lion kom det noe som heter AirPlay. Dette er et strålende verktøy, som tillater deg å strømme lyd og bilde fra Mac, iPad eller iPhone til en TV eller annen storskjerm…